Als de vlam in de pan slaat bij het frituren, gebruik dan vooral geen blusdeken om het vuur te doven. Met dit dringende advies komt de brancheorganisatie van brandveiligheidsproducten.

Uit onderzoek blijkt dat geen enkele blusdeken veilig genoeg is. Vorig jaar nog zei de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat blusdekens, met het juiste keurmerk, wel voldeden. Maar dat klopt dus niet. 

Frituurbranden kunnen bijvoorbeeld ontstaan bij het bakken van oliebollen, friet, kroketten en loempia's. Blussen met water verergert de situatie. Blusdekens zijn wel prima bruikbaar voor andere beginnende branden en voor het doven van iemand die in brand is geraakt. 

Wat moet je doen bij een vlam in de frituurpan?

• Gebruik een vetblusser volgens de instructies die op de blusser staan
• Blijf bij het blussen op voldoende afstand (enkele meters) van de brandende pan
• Zet de warmtebron uit
• Doe de afzuigkap uit
• Laat de pan staan totdat deze is afgekoeld (ten minste een uur)

Wat moet je zeker niet doen?

• Blus brandende olie of vet nooit met water
• Pak geen brandende pan vast.
• Verplaats nooit een brandende pan. Het morsen van hete vloeistoffen geeft een groot risico op brandwonden en een groter wordende brand.

(Bron: Brancheorganisatie VEBON)