Lithium Batterijen en accu’s. Brandgevaarlijk?

 

Anno 2020 zijn elektronische apparatuur niet meer weg te denken uit ons dagelijkse beeld. Denk hierbij aan elektrische auto’s, drones, e-sigaretten maar ook scooters, motoren, steps en mobiele apparaten zoals telefoons, tablets en kinderspeelgoed. Buiten het feit dat tegenwoordig alles elektrisch moet zijn vanwege de milieueffecten, kleven er een hoop nadelen aan. Zo is er vrij weinig bekend over eventuele branden die kunnen ontstaan door veelvuldig gebruik van Lithium accu’s. We zien namelijk een stijging in het aantal branden die veroorzaakt zijn door Lithium accu’s sinds de opmars van elektrische auto’s en consumentengoederen. Als webshop krijgen wij hierdoor wekelijks de vraag: Wat heb ik nodig om goed, effectief en veilig te blussen?

 

Wat is een Lithium batterij?

 

Een lithium batterij staat ook wel bekend als Li-ion of Lithium-ion. Lithium is een oplaadbare accu die in 9 van de 10 gevallen geplaatst wordt in elektrische consumentengoederen en elektrische voertuigen zoals auto’s, scooters en motoren. Lithium wordt geprezen vanwege de hoge energiedichtheid en lange levensduur. Een hoop voordelen hoor ik u denken, echter zijn er een hoop nadelen te vinden die zich steeds meer kenbaar maken. Een aantal voorbeelden waarin een Lithium accu voor een hoop problemen kan zorgen:

-          Een Lithium accu mag nooit te ver opladen. In elektrische auto’s is dit voorzien van een speciaal regelsysteem dat dit kan voorkomen.

-          Bij veelvuldig gebruik kan de accu sneller leegraken en is hierdoor niet meer geschikt.

-          Het afvoeren van Lithium accu’s is een bijzonder secuur klusje. Lekker kunnen voor schadelijke situaties zorgen.

 

Een toename in Lithium branden, hoe kan ik het beste blussen?

 

Niet zo gek als het aantal branden fors stijgt in elektrische auto’s. Recentelijk hebben er een aantal elektrische auto’s, van een vrij bekend automerk, in de brand gestaan. De brandweer heeft enorm veel moeite gehad met blussen. In de brandpreventie wereld staat men echter ook niet stil. Prioriteit 1 is dat brandpreventiebedrijven hiermee zo snel, maar goed mogelijk worden voorzien van Lithium Accu brandblussers. In samenwerking met een hoop partijen zijn er recentelijk een hoop nieuwe ontwikkelingen ontstaan. Zo is het blusmiddel Lith-Ex ontwikkeld. Lith-Ex brandblussers zijn voorzien van een natuurlijk voorkomend vermiculiet dat door stikstof wordt aangedreven. Uiteraard is dit middel milieuvriendelijk en niet-toxisch. De brandblusser cilinders zijn voorzien van een zeer lichtgewicht aluminium om compact te kunnen blussen. Een aantal voordelen van deze brandblussers zijn als volgt:

-          Lith-Ex brandblussers doven ongecontroleerde vlammen.

-          Koelt door het speciale blusmiddel extreem snel af en voorkomt daarmee herontbranding.

-          Geeft vuur geen kans.

Zijn er ook nadelen? Jazeker. Lithium brandblussers zijn nieuw op de markt en op dit moment nog bijzonder duur. Echter voorspellen wij dat dit de komende tijd ook zal afnemen. We blijven immers niet stil zitten in de ontwikkeling!

 

Meer vragen over Lithium branden? Neem dan contact met ons op!