Hoe onderneem ik actie bij een beginnende autobrand?


Waar staat je auto? Als deze bij woningen in de buurt staat en je kan deze nog verplaatsen? Doe dat dan; dat je auto in de brand staat is één, maar als de brand overslaat naar een van de woningen? Dan ben je helemaal goed zuur. Doe dit enkel en alleen wanneer dit geen gevaar oplevert voor jezelf, een auto heeft wel brandstof aan boord en kan ontploffen. 

Schakel de motor uit en laat mensen uitstappen, het is handig om ervoor te zorgen dat de achterklep ook van binnenuit geopend kan worden zodat wanneer de portieren niet meer bereikbaar zijn er nog een mogelijkheid is om uit de auto te komen. Zet de auto voor je uitstapt in zijn vrij en op de handrem en zorg dat mensen afstand nemen van het voertuig.

Probeer de brand eerst zelf te blussen of doven met een wollen deken of branddeken. Indien de brand al te ver gevorderd is, pak dan meteen de brandblusser erbij. Indien je geluk hebt zijn er nog meer bestuurders in de buurt met een brandblusser zodat jullie samen de brand kunnen doven. Zorg dat je zo min mogelijk rook in weet te ademen en spuit nooit tegen de wind in. Bel in alle gevallen van een brand de brandweer in, in verband met het ontploffingsgevaar van de brandstof.


Welke blusser moet ik hebben in mijn auto?

Naast dat het handig is om een wollen kleed of branddeken in je auto te hebben liggen, raad ik je aan om geen poederblusser in je auto te leggen. Ja deze zal zijn werk prima doen en is voordelig in aanschaf, maar indien je deze moet gebruiken zal deze er ook voor zorgen dat je onherstelbare schade aan je auto over gaat houden (voor zover nog niet gedaan door de brand) omdat het poeder zich een weg baant door je gehele auto heen en gezien de elektronica in de gemiddelde auto tegenwoordig, is je auto na het gebruik van een poederblusser onbruikbaar.  En let goed op, want de verzekering vergoedt de schade die de blusser veroorzaakt namelijk niet. Dus kies voor een schuimblusser; naast dat deze langer blust, veroorzaakt deze ook minder neven schade, waardoor je niet met een total loss verklaarde auto komt te zitten omdat de blusser meer schade heeft aangericht dan de brand.