Rookmelder, de naam zeg het al; dit is een melder voor rook, en waar rook is, is over het algemeen vuur. Dus een rookmelder is een brandmelder. Dit is een zeer nuttig apparaat dat levens kan redden! Maar is een rookmelder wel altijd betrouwbaar? Nou je kan in geval van een melding beter uitgaan van het ergste dat er uiteindelijk niets aan de hand blijkt te zijn dan dat je al een keer of drie het alarm genegeerd hebt en het de vierde keer wel degelijk een brand betreft. Ga nooit te nonchalant met een brandmelder en diens meldingen om. Vuur is een vernietigend iets, dus als je het kan voorkomen of er vroeg bij kunt zijn? Dan dank je de rookmelder in een latere situatie op je blote knietjes.


Ik hoor de melder van mijn buren!


Oké, nu zijn er een aantal dingen waar je mee kunt beginnen, namelijk kijken of ze thuis zijn, door aan te bellen. Zijn je buren thuis? Vertel ze dan dat de melder afgaat zodat ze kunnen gaan kijken of er rook is ergens. Zijn de buren echter niet thuis? Ga dan controleren of er ergens rookvorming is, kijk door de ramen om te zien of er rook of vlammen te zien zijn, indien dit het geval is bel je meteen de nooddiensten via 112 zodat de brandweer meteen kan uitrukken.


Wanneer er echter geen rookverschijnselen zijn of andere signalen dat er brand is en de rookmelder gaat al langer dan een kwartier tekeer? Dan kan je er toch wel langzamerhand vanuit gaan dat het een vals alarm betreft en het alarm negeren.


Bij twijfel kan je altijd de brandweer contacteren als je je twijfel aan de telefonist in de meldkamer meld, zal er gepaste actie worden ondernomen al dan niet na het gezamenlijk beoordelen van de situatie. Meld in ieder geval je buren zodra ze thuis komen wat er aan de hand is of dit nu enkel de brandmelder betreft met het alarm of ook het bellen van de brandweer.


Waar kan ik een rookmelder beter niet ophangen?

In de keuken en de badkamer is geen goed plan, de keuken spreekt voor zich, maar in de badkamer ontstaat stoom en hierdoor kan de rookmelder ook op ongepaste momenten afgaan.


De garage, indien er auto’s of andere voertuigen staan in de garage die uitlaatgassen veroorzaken, is het ook geen goed idee om een rookmelder in de garage te hangen. Dit omdat de uitlaatgassen ook ervoor kunnen zorgen dat de rookmelder af zal gaan.


Dichtbij een lamp, je moet een rookmelder op minstens 30 centimeter van een lamp afhangen, anders kan de rookmelder verstopt raken door het vuil dat de lamp aantrekt.


Hang rookmelders wel in de hal, de overloop en op de gang. Dit zijn ruimtes waarop je uitkomt vanuit de slaapkamer of anderzijds als je vanuit het huis komt en een melder hoort. Op deze manier hoor je de melder op elk gegeven moment zodat je in geval van een melding op tijd uit je bed kunt komen om de brand nog te kunnen blussen of te kunnen vluchten.


De beste rookmelders van 2019:


1. Cavius - 10 jaar minirookmelder

2. FireAngel - ST-620 10 jaar batterij

3. Cavius - 5 jaar minirookmelder