Een blusrating. Wat is het en hoe herken ik het?

Elke brandblusser heeft aan de voorzijde een hoop instructies. Vaak vindt u bovenaan de instructies verschillende cijfers en letters zoals A13 of B144. De letters staan voor de brandklasse die geblust kunnen worden. Hier hebben wij een tijdje terug over geschreven. Lees hier meer over brandklasse. De cijfers die daar achter staan geven aan wat de blusrating is. De blusrating is kort samengevat: Hoe hoger het cijfer, hoe meer u kunt blussen. Omdat elke fabrikant zijn eigen bliusstof heeft, zit hier nog wel eens een verschil in en kunnen hierdoor de cijfers nog wel eens verschillen. Hieronder zullen wij de blusratings opnoemen met een uitleg.

De "A" blusrating

Zoals u eerder heeft kunnen lezen staat de brandklasse A voor vaste stoffen. Hieronder vallen bijvoorbeeld hout, papier of stof. Om de blusrating te testen is er een brandproef ontwikkeld die is voorzien van een rechthoekige stapel hout. Deze stapel wordt zo opgestapeld dat er elke keer wat ruimte tussen de houten planken zit. Uiteraard hebben deze allemaal dezelfde lengte en is de stapel hierdoor gelijkmatig verdeeld. De hoogte van deze stapel is standaard vastgesteld op 0,5 meter hoogte en 0,56 meter breedte. De lengte die deze stape heeft bepaald de uiteindelijke blusrating. De stapel wordt professioneel aangestoken en hierbij wordt 8 minuten gewacht tot de stapel volledig in brand staat.

13A - De houtstapel heeft een lengte van 1,3 meter.
27A - De houtstapel heeft een lengte van 2,7 meter.
43A - De houtstapel heeft een lengte van 4,3 meter.

De brandproef is volledig gelukt zodra de stapel is geblust. Ook is het van groot belang dat er na 20 minuten geen herontsteking mag zijn.