1. Kortsluiting

Kortsluiting is met stipt op nummer 1 de meest voorkomende woningbrand. De huidige techniek drijft het stroomverbruik alleen maar op: Elektrische auto’s / fietsen / scooters, nieuwe smartphones/tablets en nieuwe TV’s. Buiten de accu’s zijn deze apparaten ook voorzien van opladers. Niet gek dat anno 2019 opladers het zwaar te verduren hebben. Met deze tips kunt u kortsluiting voorkomen.

 

-           - Zorg voor gecertificeerde opladers. Koop géén namaak opladers of goedkoop uitziende opladers.

-           - Laadt uw producten nooit ’s nachts op. Tijdens uw slaap is uw reuk en zichtvermogen weg.

-           - Zorg voor een goed gemonteerde stoppenkast. Laat desnoods een vakman ernaar kijken.

-           - Houdt uw stopcontacten stofvrij.

-           - Zijn de stopcontacten al wat ouder? Vervang deze!

 

2. Roken

U gelooft het misschien niet, maar roken is alsnog een ongelofelijk grote aanstichter van woningbranden. In 8 van de 10 gevallen ontstaan branden door een peuk die aan het nasmeulen is of doordat mensen in slaap zijn gevallen met een brandende sigaret in hun handen. Levensgevaarlijk! Hoe kunt u veilig omgaan met roken in huis?

 

- Koop een elektrische sigaret. Deze hebben geen brandende onderdelen en maken de kans op een woningbrand nihil.

- Probeer zoveel mogelijk buiten te roken.

- Controleer of uw sigaret uit is. Laat desnoods een laagje water staan in uw asbak. Zo is het gegarandeerd dat dezer uit is.

 

3. Koken

 

Even snel iets in de frituurpan? Of misschien lekker aan de wok? De kans op een keukenbrand is zo ontstaan. Niet gek dat een keukenbrand op nummer 3 staat van de meest voorkomende woningbranden. Alhoewel oude keukens vaak een grotere kans hebben op branden, is het natuurlijk ten alle tijden van belang dat u zorgvuldig omgaat in de keuken. Ook al kookt u niet meer met gas. Aanzienlijke tips om de kans op een keukenbrand te verkleinen:

 

- Kookt u op gas? Check eens in de zoveel tijd op scheurtjes in de gasslang.

- Vervang de gasslang na maximaal 15 jaar.

- Zorg dat brandbare onderdelen niet in de buurt zijn van gaspitten; Denk hierbij aan handdoeken, theedoeken en keukenrollen.

- Pas op met bakvet en frituurolie. Een vlam in de pan is enorm schrikken. Vaak heeft paniek de overhand waardoor er gekke dingen gebeuren.

- Zet het gas uit, doe de deksel op de pan en ga niet met de brandende pan lopen.

- Zorg dat de filters van de afzuigkap goed schoon zijn. Het vet dat daarin ophoopt kan snel in de brand vliegen.

- Zet altijd het fornuis uit zodra u weggaat van het koken.

 

Zorg ten alle tijden voor brandblussers, melders en eventuele blusdekens. Brandblusser kan u hierover adviseren. Neem contact met ons op voor meer info!