Brand door de telefoonoplader; Onschuldig?

Een smartphone, tablet of laptop is in het huidige tijdperk niet meer weg te slaan. Tegenwoordig kunt u zelfs de wasmachine bedienen met een app of zorgen dat u via de tablet de verwarming hoger zet in huis. Tja, niet alleen makkelijk maar ook veeleisend. Telefoons en tablets horen altijd verbonden te staan met een netwerk om al deze (huiselijke) taken te volbrengen. Zodra de smartphone of tablet dit heel de dag doet, raad u het al: De batterij raakt op. Snel doet u de oplader erin en gaat verder met de dagelijkse gang van zaken. Echter vergeet u de oplader eruit te halen en ligt de smartphone door te laden terwijl hij al klaar is. Erg slecht voor de telefoon maar ook de oplader!

 

Een ander voorbeeld: Net voor slapen gaan nog eventjes Facebooken, het nieuws kijken of een filmpje bestuderen. Na deze bezigheid legt u de telefoon op uw nachtkastje met de telefoonoplader in het stopcontact verbonden met de smartphone. Zo! Die is wel opgeladen morgenochtend. U herkent het wel. 
Recentelijk is in het nieuws een bericht gekomen dat het Verbond van Verzekeraars waarschuwt voor een (explosieve) stijging in woningbranden die zijn ontstaan door elektronische apparaten + hun daarbij horende opladers. 's nachts de smartphone opladen blijft op dit moment de grootste stijgende lijn geven voor het risico op brand. 

 

Tips bij het voorkomen van een woningbrand.

Zorg ervoor dat u er ten alle tijde bij tijdens het oplaad proces. Bijvoorbeeld op uw bureau tijdens het werk, op de eettafel of op een plek waar u veel bent. Daarnaast is het van belang dat u de smartphone uit het stopcontact haalt direct nadat deze volledig is opgeladen. Zo voorkomt u 'overladen' en is de kans klein dat de smartphone warm wordt. Als last but not least: Gebruik ten ALLE tijden een originele oplader. Het liefst van de fabrikant zelf. Veel namaak opladers zijn niet getest op brandgevaar en vliegen vaker in brand. Denk bijvoorbeeld aan onjuiste montage of het onzorgvuldige fabricage proces. Het scheelt misschien een paar tientjes, maar de kans op overleven is onbetaalbaar. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar ervoor gezorgd dat 24 soorten opladers verboden zijn. Denk hierbij aan onjuiste spanning of geen keurmerken. Een aantal kleine tips die de kans op een woningbrand nog meer kunnen verminderen is door bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact te halen zodra er niks aan het opladen is. 

 

Zijn er ook cijfers bekend?

Jazeker! Schrikbarend gezien zijn de cijfers niet mals: In 2016 zijn ruim 47 mensen overleden door een woningbrand. Ruim 75.000 mensen zijn in 2016 geholpen aan brandwonden. Echter is er ook een heel klein lichtpuntje: Met 103.657 brandclaims is dit ten opzicht van 2015 lichtelijk gedaald. Laten we er met z'n alle voor zorgen dat dit nog minder wordt.