Een kinderdagverblijf is natuurlijk een plek die je goed beveiligd wilt hebben tegen brand, ten eerste omdat je kinderen over de vloer hebt en ten tweede omdat er toch nog vaak personeelstekorten zijn waardoor je in sommige gevallen niet de mankracht hebt om en de brand te blussen wanneer dit nog mogelijk is, en tegelijkertijd de kinderen naar buiten te delegeren.
Wanneer je alleen bent, kan je nogal moeilijk de kinderen alleen laten om de brand te gaan blussen, wanneer dit geen beginnende brand is en jij ademt rook in waardoor je uiteindelijk bewusteloos op de grond terecht komt, wie brengt dan de kinderen naar buiten? Al met al moet de brandbeveiliging in een kinderverblijf gewoon goed zijn, voor jouw veiligheid en die van de kinderen.

Het is een goed begin om te beginnen met goede rookmelders, of een ander branddetectie systeem, trappen moeten breed genoeg zijn om met meerdere mensen tegelijk naar boven of naar beneden te kunnen. Dus wanneer deze smaller zijn dan 70 cm is het eigenlijk al niet veilig, en wanneer de trappen te stijl zijn kan je geen kant op met (kleinere) kinderen. Ook is het zaak om te kijken naar de brandbare materialen en wat daarvan vervangen kan worden door materialen die niet of minder goed branden of anders welke van deze materialen geïmpregneerd kunnen worden. Hierdoor worden ze ook brandvertragend en kunnen ze zonder al teveel aanpassingen gebruikt worden.

Wat te doen met brand en kinderen?

Normaal gesproken zou je zeggen dat je eerst gaat kijken of je de brand kunt blussen, in dit geval doe je dit enkel wanneer er genoeg mensen aanwezig zijn om de kinderen veilig naar buiten te krijgen. De veiligheid van de kinderen gaat nog weer boven je eigen veiligheid omdat een deel van deze kinderen zeer waarschijnlijk niet eens in staat is om te begrijpen wat brand is, laat staan het gevaar hiervan inzien. Houd je aan de regels van het ontruimen en wanneer je de kinderen veilig over kunt dragen aan de leidster van een ander team bijvoorbeeld, kan je gaan kijken of de brand mogelijkerwijs nog zelf te blussen is.

Maar binnen een kinderdagverblijf moet er ook gekeken worden naar waar de mogelijke blusmiddelen komen te staan of hangen. Dit kan in veel gevallen niet midden in het zicht of op geringe hoogte. In veel gevallen zullen deze dus achter een deur worden geplaatst, zorg in dat geval dat er ook op de deur duidelijk aangegeven is dat er in de ruimte erachter blusmiddelen aanwezig zijn zodat de brandweer dit kan zien of iemand anders die toevallig aanwezig is en niet op de hoogte is van het protocol kan gaan kijken of hij of zij de brand kan blussen. Al met al is het toch zeker de voornaamste zaak om de kinderen naar buiten te krijgen. In veel gevallen zal je ook zien dat de kinderdagverblijven en crèches vaak op de begane grond zitten,  of dit een doordacht feit is in verband met de mogelijke uitbraak van brand? Dat weet ik niet, maar ik weet wel dat het ontzettend handig is om met kleine kinderen geen trappen te hoeven afrennen wanneer ze deze nog niet eens fatsoenlijk op kunnen lopen.