Een blusdeken is bedoeld om over een brandhaard heen te leggen dit om te bestrijden dat het vuur zich verder verspreidt. Bij de brandhaard komt geen zuurstof meer en zal dus doven. Een branddeken moet bij de hoeken worden vastgepakt en om de handen worden gewikkeld. De branddeken moet je rustig, van je af gericht, op de brandhaard neer leggen, blijf vooral opletten dat er geen vlammen meer zichtbaar zijn. Laat de brandhaard net zo lang bedekt blijven tot het vuur is gedoofd en de hitte is verdwenen. Dus niet direct de branddeken weer van de brandhaard verwijderen dan zal het vuur weer oplaaien. Het is in de keuken niet onverstandig om een schuimblusser 2 liter in de nabijheid te hebben deze moet dan wel geschikt zijn voor vetbranden. Op het etiket van de brandblusser staat dan het symbool F brandklasse. Let erop dat uw brandblusser ook gekeurd moet zijn. 

 

Wanneer kleding vlam vat is het belangrijk dat het slachtoffer strak in de branddeken gewikkeld wordt. Het vuur mag niet bij het gezicht komen dit voorkom je door de hals van het slachtoffer strak af te dekken. 

 

Als je een blusdeken gebruikt om brandende kleding op een slachtoffer te doven, dan moet de kleding en het lichaam strak worden gewikkeld in de blusdeken. Let er vooral op dat het vuur niet bij het gezicht kan. Dit kan je het beste doen door de hals strak af te dekken. 

 

Wanneer je een branddeken hebt gebruikt is het aan te raden om deze te vervangen voor een nieuwe, de vezels waaruit de branddeken is gemaakt zijn mogelijk te veel beschadigd en een goede werking kan niet meer worden gegarandeerd.

 

Een branddeken of blusdeken zijn beide benamingen die veelvuldig worden gebruikt en betekenen beide het zelfde.