Elke brandblusser welke geplaatst is in een openbare of professionele plek hoort gekeurd te worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld winkels, bedrijven, hotels, eet gelegenheden maar ook bedrijfwagens. Een goed onderhouden brandblusser redt levens en kan beginnende branden blussen om een catastrofe te voorkomen. Om de brandblussers in tip top conditie te houden, horen ze gecontroleerd te worden door erkende REOB professionals (REOB Bedrijven). Brandblussers zijn belangrijke apparaten waardoor monteurs verplicht zijn om ze op en top te controleren. De monteur moet bijvoorbeeld weten welke controle en onderhoudspunten van kritiek belang zijn. Ook de werking en onderdelen horen juist te zijn! Niks maar dan ook niks mag ontbreken tijdens een keuring.

 

Dat is duidelijk! Maar nu de vraag: 1 Jaarlijks? of 2 Jaarlijks?

 

We begrijpen dat u als brandblusser eigenaar van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Een duidelijk antwoord blijft uit en u weet het niet meer. Wij proberen het u zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat nu het definitieve antwoord is. Elke REOB monteur keurt volgens de officiële NEN 2559 norm. De NEN 2559 norm schrijft voor dat kleine blusmiddelen aan een jaarlijkse inspectie moeten voldoen. Zoals u leest beschrijft de NEN norm dus een jaarlijkse keuring voor. In 2010 heeft het kabinet echter besloten om in het bedrijfsleven de controle van kleine blusmiddelen te bepalen op 1x per 2 jaar onder het mom van lastenverlichting. Omdat het door het kabinet is bevestigd is het in 2012 officieel opgenomen in het bouwbesluit. Vaker keuren mag dus wel, echter is het niet verplicht in sommige gevallen.

 

Dus als ik het goed begrijp is het een beetje tegenstrijdig?

 

Ja en nee. Belangrijke wetten zoals het besluit over gevaarlijke stoffen en de milieuwetgeving willen dat kleine blusmiddelen in het bedrijfsleven jaarlijks gekeurd worden om de veiligheid te garanderen. Onderhoudsbedrijven die erkend zijn horen zich aan wetten te houden en zijn verplicht per klant te kijken of een jaarlijkse of 2 jaarlijkse keuring nodig is. Uiteraard wordt dit overlegd met de klant om de keurings frequentie zo goed mogelijk te houden, Een belangrijk onderdeel die onderhoudsbedrijven in hun achterhoofd nemen is het letten op bepaalde objecten. Staan er dus bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen? Of is er een gevaarlijke situatie mogelijk? Dan zijn de onderhoudsbedrijven verplicht om te brandblussers jaarlijks te keuren. Heeft u bijvoorbeeld een kantoorpand waar de kans op brand veel kleiner is? Dan kiezen veel bedrijven ervoor om de brandblusser 2 jaarlijkse te keuren. Brandslanghaspels horen naast brandblussers WEL jaarlijks gekeurd te worden. Dit om legionella en gebreekheden te voorkomen. Omdat brandslanghaspels WEL jaarlijks gekeurd worden, kiezen 9 van de 10 bedrijven om de brandblussers direct mee te nemen in de keuring.

 

En wat schrijft de verzekering voor?

 

Dat kunnen wij helaas niet zien. Elke verzekeraar heeft zijn eigen polisvoorwaarden bij zijn brandverzekering. Loop dit goed en zorgvuldig na om te weten welke minimale keuringstermijn hun hanteren!

 

Zijn alle brandblussers die Brandblusser XL verkoopt gekeurd en mogen deze door iedereen onderhouden worden?

 

Jazeker! Alle brandblussers die verkocht worden door Brandblusser XL mogen door elk Nederlands erkend onderhoudsbedrijf nagekeken en gecontroleerd worden! Ook voor de keurigen en controle kunt u terecht bij Brandblusser XL. Brandblusser XL is een samenwerking gestart met Polmai Brandbeveiliging te Barendrecht om de controles op uw brandblusmiddelen goed en gecertificeerd voldaan te krijgen.

 

 

Moet ik voor mijn privé ook brandblussers laten keuren?

 

Nee! Brandblussers die worden gekocht in een privé omgeving hebben geen onderhoudsverplichting. Tenzij uw verzekeraar dit voorschrijft uiteraard. Brandblussers welke worden gehouden in een privé omgeving kunnen zelf gecontroleerd worden doormiddel van het controleren van de manometer. Staat deze in het groen? Mooi! De brandblusser heeft dan voldoende druk om volledig leeggespoten te worden. Let ook op of er eventuele deukjes zijn.