Brandvertraging

Je kan je  meubels en vloerkleden laten behandelen met een brandvertragende stof of ze aanschaffen in een brandvertragende uitvoering. Door deze meubels in je kamer zal de brand zich dusdanig vertragen dat er hevige rookontwikkeling zal ontstaan waardoor de rookmelders af zullen gaan nog voor er sprake is van uitslaand vuur. Dit brandje is wellicht nog zelf te blussen met een van de blusmiddelen die je in huis hebt, zoals water of een van de blussers.

Rook gaat naar boven

Zorg dus dat er een rookmelder in het trappengat hangt zodat de eerste opstijgende rook gesignaleerd wordt en je wakker wordt van het piep signaal van de rookmelder. In onze slaap werken onze zintuigen niet waardoor we de rook niet ruiken, het is dus zaak om wakker te worden voor deze dik genoeg is om je te kunnen verstikken. Indien je wakker wordt en de kamer begint al vol te stromen met lucht is het zaak om zo snel mogelijk de kamer te verlaten, de rook is schadelijk voor je en dus is het zaak om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk van deze rook inademt.


Gemiddeld heb je nog drie minuten nadat er brand uitgebroken is om het pand te kunnen verlaten zonder dat je longen hier schade aan over houden. De rookmelder zal ervoor zorgen dat je wakker wordt, nu is het zaak dat je weet hoe je je huis moet verlaten, zorg dus voor alternatieve uitgangen en voor verlichting het is handig om een zaklamp op een afgesproken plek te hebben liggen of hangen zodat deze gebruikt kan worden in gevallen van nood. Dus door de rookmelder en de zaklamp sta je buiten daar kan je verder iemand alarmeren die de hulpdiensten voor je kan alarmeren. Dat is al een!


Preventiepakket

Bestaan er preventie pakketten voor brand? Ja die bestaan! Wat zit er dan in zo een pakket; nou er zal in de meeste gevallen ongeveer dit inzitten: een rookmelder en een CO2 melder, een A,B,C blusser in dit pakket zit ook een LED (zak)lamp en een EHBO doos. In sommige pakketten zullen meerdere melders zitten of een blusdeken, kijk dus goed naar wat voor jou het beste is. Heb je al een blusdeken in huis? Schaf dan een pakket aan waar deze niet in zit. 


Een preventie pakket biedt de eerste dingen die nodig zijn in geval van brand, maar wat je het meeste nodig hebt is dat je rustig blijft en de situatie blijft overzien wanneer je in paniek rondjes gaat rennen? Tja daar schiet je niets mee op, het is zaak dat je rustig blijft en ervoor zorgt dat iedereen het pand kan verlaten en dat de brandweer komt.