Facebook Pixel

Tips voor het afhandelen van brand- en rookschade

U heeft brand gehad. Wat moet ik doen?

 Een brand zorgt voor enorm veel schade. Niet alleen in materieel, maar mentaal kan het gebeuren dat u er even doorheen zit. De afhandeling van een schade vergt een hoop tijd en de kans dat u er niet bij bent met uw hoofd is natuurlijk erg groot. Het allerbelangrijkst is om rustig te blijven in de situatie na de brand. Brandblusser XL geeft u tips met betrekking tot de afhandeling van uw brand en rookschade. Anno 2019 is er een hoop geregeld vanuit de verzekering waardoor het allemaal niet meer moeilijk hoeft te zijn. De schrik zorgt veelal voor meer stress, dan de volledige afhandeling. In dit artikel gaan we met u de stappen doorlopen dit u kunt maken bij de afhandeling. Heeft u vragen na het zien van dit artikel of zijn er eventuele maatregelen die u voor latere zorg wilt nemen? Ook hier kunnen wij u enorm bij helpen.

Brandschade afhandelen | Hoe werkt dit?

 Zodra u brandschade heeft aan uw inboedel, is het van groot belang dat u dit zo snel mogelijk meldt bij uw verzekeraar of tussenpersoon. Dit geldt voor brandjes die zelf zijn geblust en hierdoor zijn “afgehandeld”. Heeft u een grote brand gehad waarbij de brandweer is langs geweest? Dan hoeft u vaak niks te doen. De brandweer meldt de brand direct bij uw verzekeraar middels een zogenoemde “salvage-coördinator” aan. De salvage coördinator zorgt voor opvang en meldt de schade bij de verzekering. Zodra u brandschade zelf gaat claimen bij uw verzekeraar, is het goed om te weten dat u een speciaal schadeformulier kunt aanvragen. Tegenwoordig gaat het voor een groot gedeelte via de mobiele telefoons waarbij er een app is. Foto’s maken en hierdoor gegevens invullen is een fluitje van een cent. Heeft u een grote schade waarbij de verzekeraar langs wilt komen? Laat de verzekeraar dan contact met u opnemen om een schade expert langs te laten komen.

Rookschade afhandelen | Hoe gaat dit in zijn werking?

Brandschade zorgt niet alleen voor enorm veel ongemakken. Ook de rookschade is een onderschat onderdeel van brand. Wanneer iemand denkt aan rookschade, denkt men vaak aan rook en roet. Echter kan de rook en roet voor enorm veel overlast zoeken. Niet alleen zwarte vlekken, maar ook roet kan zich in elektronica werken. Hierdoor kan uw elektronica niet meer goed functioneren de kostenpost verhogen. Rook en roetschade wordt ook wel gevolgschade genoemd. Hieronder  vallen: Rook, Roet en Waterschade. Zoals gebruikelijk valt dit onder brandschade. 

Onze tips om snel te handelen | Wij helpen u uit de brand

 
1. Meld de schade z.s.m. bij je verzekeraar of tussenpersoon.
2. Heb je toevallig een huurwoning? Neem dan direct contact op met je huurbaas of eventuele woningcorporatie. Bij  een huurwoning bent u zelf verantwoordelijk voor nieuw of tijdelijk onderdak. Een eventueel alternatief redmiddel kan Stichting Salvage zijn.
3. Maak zoveel mogelijk foto’s om een duidelijk beeld te scheppen van je brandschade.
4. Maak een lijst met beschadigde eigendommen.
5. Heb je na de brand eventuele klachten of voel je je onwel? Neem dan z.s.m. contact op met de huisarts.
6. Is er een bedrijf geweest die bij u de spullen heeft opgehaald? Vraag dan of zij een lijst achterlaten met daarop de spullen die meegenomen zijn en het adres waar de spullen zijn opgeslagen.
7. Zodra de verzekeraar toestemming heeft gegeven, mag u de brandresten opruimen. Het beste kunnen we u aanraden om een stofkapje te dragen. Probeer de meeste brandresten in simpele vuilniszakken te doen. Grote stukken? Laat daarvoor de reinigingsdienst komen of de eventuele gemeente.
8. Probeer onbeschadigde goederen zo voorzichtig mogelijk te verplaatsen.
9. Ontvang je een inventarisatielijst van de verzekeraar? Check dan of dit overeenkomt met uw eigen lijst.