Forse stijging woningbranden door slecht werkende opladers

De smartphone anno 2019 is meer dan een normale telefoon. Alle functies die de smartphones met zich meebrengen kosten ook een hoop stroom waardoor de telefoons dagelijks opgeladen moeten worden. Zelfs wel meerdere keren per dag! Waarschijnlijk staat u er niet bij stil maar wist u dat 7 van de 10 opladers zeer slecht zijn? Niet voor niks is uit recent onderzoek gebleken dat het aantal woningbranden door slecht werkende opladers met maar liefst 500% (!!!!) is gegroeid sinds 2011. Cijfers waar wij als brandbeveiligingsbedrijf behoorlijk van schrikken.


Cijfers en resultaten

Zoals we hierboven beschreven is het aantal woningbranden door slecht functionerende opladers behoorlijk gestegen. Verschillende bronnen melden dat dit uitkomt op zo’n stijging van 500% tussen 2011 en 2018. Kort samengevat is dit ruim 2 woningbranden per week door een slecht functionerende smartphone oplader, overladen van de batterij of een beschadigde accu. Let wel op: Kleine brandjes die zelf geblust worden zijn hierbij niet meegerekend. Officiële cijfers komen met 100 woningbranden in 2018 door slecht werkende opladers. Schrikbarend vindt u niet?


Oorzaak van dit grote en stijgende aantal

Het zal u ook niet ontgaan zijn dat Chinese webshops op dit moment het internet domineren. Waar u in Nederland al gauw € 20 tot € 40 euro betaald voor een oplader, zijn deze bij Chinese web giganten te verkrijgen voor nog géén € 10,-. U lijkt haast wel gek om meer uit te geven aan zo’n dure oplader terwijl die van € 10,- net zo goed is! Niets is minder waar helaas. Naast de (financiële) voordelen zitten er een hoop haken en ogen aan die voor grotere problemen kunnen zorgen: Goedkoop is duurkoop. Opladers dienen in Europa gekeurd te worden. Deze zeer strenge test controleert de opladers op bijvoorbeeld overbelasting, temperatuur, eventuele interne problemen, montage, draadbreuk, doorbranden en kwaliteit.


Verschillende type opladers uitgelegd:

Goedkope opladers van Chinese web giganten zijn vaak voorzien van simpele folie aan de binnenkant van de kabel. Minimale bescherming tegen ontbranding. Naast deze folie wordt er in 9 van de 10 gevallen maar 1.2 Ampère stroom toegelaten. De oplader moet hierdoor hard werken waardoor de kans op ontbranding vrij groot is. Levensgevaarlijk!

De tussenklasse oplader die vaak wat duurder is dan de goedkoopste maar goedkoper dan de duurdere variant is vaak gevlochten en steviger. Naast deze voordelen laat de middenklasse oplader 1,5 Ampere door. Toch net iets meer dan de goedkoopste variant!

De duurste oplader die in Nederland en Europa verkrijgbaar is, is voorzien van een compleet gevlochten binnenkant en een verdikking in de kabel. Draadbreuk is hierdoor minimaal. De oplader voelt stevig aan en laat ruim 2,0 Ampere stroom door. Gekeurd en wel!

Niet gek dat bij de Chinese web giganten de prijs wel 25x goedkoper is dan de originele opladers. Naast de verminderde laadsnelheid, slechte kwaliteit en zonder keuringen is de kans aanzienlijk groter dan de goedkopere variant.

 

Koop originele opladers met een erkend keurmerk! Voorzie uw huis daarna van melders, brandblussers en overige brandpreventie. Laat Brandblusser XL u daarin adviseren.