Omdat de lente bekend staat om het vroege schoonmaken van vakantievervoer (Camper, Caravan, Boot, Vouwwagen, stacaravan en misschien wel uw auto/busje?), is het een goed idee om 5 essentiele tips te geven voor een brandveilige vakantie.

 

  • 1. Zorg voor een stofvrije omgeving. Brand ontstaat in 40% van de gevallen door een vieze laag stof dat kan gaan zitten nestelen in bijvoorbeeld elektrische compartimenten. Wat dacht u van stekkeraansluitingen? Of misschien wel in keuken gerei zoals een waterkoker. Een vonk op droge stof kan negatieve gevolgen hebben! Wees niet te zuinig met een goede natte doek en maak dit vervolgens goed droog met een droge doek. Niet alleen is het een stuk brandveiliger, maar ook nog eens schoner!

 

  • 2. Heeft u misschien een skottelbrai of een barbecue welke allebei op gas werken? Check of de aansluitingen zoals slangen en koppelingen niet kapot zijn. Mocht u dit voortijdig ontdekken, haal dan direct een nieuw onderdeel. U heeft zo misschien al een grote brand kunnen voorkomen.

 

  • 3. Heeft u een stacaravan? Denk aan melders! Een stacaravan is niets minder dan een klein vakantiehuisje. Omdat dit brandtechnisch gezien wordt als een huis, raden wij hier altijd rookmelders aan. Misschien is het zelfs een idee om koolmonoxidemelders aan te schaffen. Kijk of het huisje een open haard of gashaard heeft. Alle manieren waarop koolmonoxide kan vrijkomen zijn er teveel. Vraag desnoods aan de verhuurder of deze er hangen en wat er gedaan is aan brandveiligheid. Neem dit allemaal mee in de grote schoonmaak.

 

  • 4. Haal viezigheid goed weg en ga grondig te werk om de kans op een brand zo klein mogelijk te houden. Een aantal tips: Check aansluitingen, bekijk of de keuken goed is, zijn er geen kapotte onderdelen zoals lekkages of niet functionerende/slecht werkende slangen.

 

  • 5. Last but not least: Check de brandblussers! Of u nu in een caravan zit, in een auto rijdt, of vaart op het water. Brand kan altijd uitbreken. Op zo'n moment zit u niet te wachten tot de brandblusser weigert of zelfs niks meer doet. Heeft de brandblusser een manometer? Staat deze in het groen? Wanneer is de laatste keuring geweest? Is hij ouder dan 5 jaar? Ziet het er nog "goed" uit? Heb ik het juiste type? Moet ik misschien een nieuwe aanschaffen? Voor al deze tips kunt u gerust bij ons terecht. Wij geven u alle benodigheden en tips om een brandveilige vakantie te houden.