Een 'Escape Room'. Wat is het precies?

 

Een nieuwe vorm van plezier die op dit moment enorm terrein aan het winnen is: Een Escape Room. Een Escape Room is een bijzonder interactief spel waarbij kleine tot grote groepjes mensen worden opgesloten in een kamer. Middels aanwijzijngen, sleutels en codes moeten de spelers proberen de kamer te verlaten. Elke puzzel zit in de kamer wat het bijzonder lastig maakt! Zodra de puzzels en raadsels zijn opgelost, is de deur naar 'vrijheid' gevonden.

 

Hoe zit het met de (brand)veiligheid?

Elke Escape Room is verplicht de veiligheids eisen goed op orde te hebben. Tijdens de bouw van een Escape Room hoort een veiligheidsplan op nummer 1 te staan. Denk bijvoorbeeld aan brandblussers, rook & CO melders, nooduitgangen inclusief pictogrammen en duidelijke aanduidingen waar de nooduitgangen zich bevinden. Uiteraard horen de werknemens geschoold te zijn om te vertellen over de vluchtrisico's. Niemand wil namelijk hetzelfde voorval als in Polen; Door een brand zijn 2 meisjes van 16 overleden omdat er geen brandveiligheidsmiddelen waren. Ook waren er geen deurklinken waardoor de 2 jonge meiden in de val zaten. 

 

Is er een verplichting?

 

Helaas niet. In 8 van de 10 gevallen weet de brandweer zelfs niet dat er een Escape Room geopend is. Zeker niet als dit gebeurt in een bestaand pand. Er gaan verhalen rond dat een Escape Room hetzelfde brandveiligheidsplan moet hebben als een gevangenis/cellen complex. Echter is dit zeer extreem en wordt er niemand opgesloten tegen hun zin. Uiteraard raden wij iedereen aan die een Escape Room heeft dit goed te laten controleren door een erkend REOB bedrijf. U kunt als allerbeste de lokale brandweer om raad/advies vragen. Laten we samen zorgen dat zo'n verschrikkelijk drama nooit meer voorkomt.

 

Zijn er nog tips/advies?

 

Jazeker! Ons team van Brandblusser XL kan u in elke brandveiligheids situatie helpen. Uiteraard OOK in Escape Rooms.
Onze tips:

 

• Kies voor schuimblussers. Het liefst 6 liter!
• Laat de brandblussers jaarlijks onderhouden. Voorkom een niet werkende brandblusser!
• Zorg voor een goed werkend veiligheidsplan. Uiteraard inclusief vluchtroute.
• Informeer uw bezoekers over de brandveiligheid plannen en eventuele risico's.
• Zorg voor goed werkende melders zoals rookmelders en CO melders. Het liefst gekoppeld zodat iedereen in het pand er vanaf weet.
• Laat uw Escape Room jaarlijks controleren op gebreken.
• Laat alleen erkende bedrijven uw Escape Room controleren. Kijk hiervoor op www.kiwa.nl