Facebook Pixel

Brandveiligheid tips voor in een stal of manege

Steeds meer branden in een stal, manege of schuur. Hoe kan dat?

Een schrikbarend rapport over stalbranden laat zien dat de afgelopen 3 jaar de kans op een stalbrand is toegenomen. Zo waren er in 2014 ongeveer 29 afgebrande stallen. In 2015 een stijging van 3 stalbranden met zo'n 31 branden en afgelopen jaar spanden de kroon met 47 stalbranden. Het nieuws liegt er niet om! Zo wordt er al langer gepleit voor een betere brandveiligheid in stallen en maneges. Afgelopen juli was het weer raak: Ruim 20.000 varkens zijn verbrand in een mega stalbrand. Niet alleen met varkens, maar ook koeien, paarden & pluimvee zijn vaak de dieren die het hardst worden getroffen door een stalbrand.

Dat is best heftig, maar wat zijn de oorzaken?

Op dit moment zijn de voornaamste redenen voor een stalbrand 2 manieren. Dit zijn zowel kortsluiting in de elektronica als werkzaamheden in de stal. Beide manieren zorgen voor 15% vand de stalbranden. 10% is ontstaan door blikseminslag in de stallen en ruim 10% door broeierig effect in de stallen. De overige 55% is tot op heden onbekend, logisch dus dat dit schrikbarend is. Wel komt uit een onderzoek dat de 107 stalbranden in de afgelopen jaren zijn ontstaan door stallen en maneges welke een bouwjaar hebben van vóór 2014. Dit heeft puur te maken met de brandveiligheidseisen die toendertijd gelden. Deze waren vele malen minder streng dan tegenwoordig, helaas met dodelijke gevolgen. Een voorbeeld van werkzaamheden die bijvoorbeeld werden gedaan in oude stallen zijn lassen. U begrijpt dat vonken op een gortdroge schuur zeer gevaarlijk zijn. De isolatie van deze schuren is namelijk ook zwaar ondermaats. Ook zaten brandgevoelige apparatuur vaak onder 1 dak in bijvoorbeeld een kamer. Dit werkt juist niet mee om de brandveiligheid te waarborgen.

Ik wil dit graag voorkomen, welke tips kunnen jullie mij geven?

 We begrijpen uw bezorgdheid, gelukkig weten wij van Brandblusser XL u de juiste producten te adviseren om de kans op een stalbrand te verkleinen. Uiteraard kunnen wij niet de kans op een brand 100% wegnemen, wel kunnen we ervoor zorgen dat de kans op een stal of manege minimaal blijft. Let er bijvoorbeeld op om uw stal opnieuw in te richten en de elektrische apparaten in een aparte ruimte te zetten los van de stal of manege. Zorg ervoor dat deze ruimtes goed geïsoleerd zijn met brandvertragend isolatiemateriaal! Heeft u er bijvoorbeeld aangedacht om deze ruimtes veel koelmogelijkheden te geven?


Tip 1: Het is en blijft misschien wel de belangrijkste tip die er is; Laat uw brandveiligheid producten tijdig inspecteren! Niets is erger dan op het moment van een brand aan te komen bij uw blusmateriaal welke niet goed functioneren. "Had ik maar..." is een veel gehoorde uitspraak die achteraf veel te laat is geweest. Dus bij deze adviseren wij: Check uw blusmateriaal en laat dit elk jaar inspecteren door een erkend REOB bedrijf zoals Brandblusser XL. 

Tip 2: Ga na of er genoeg blusmateriaal hangt. Mist u bijvoorbeeld een brandblusser of wilt u voor uw gemoedsrust een extra brandblusser plaatsen op een situatie waar u denkt dat dit nodig is? Doe dit direct!

Tip 3: Maak duidelijk waar de brandveiligheidsmaterialen hangen doormiddel van fluor pictogrammen.

Gedaan! Nu blijkt alleen dat ik nog een brandblusser mis en deze graag wilt aanschaffen... Welke heb ik nodig?

Goed om te lezen dat u aan de slag bent gegaan met de brandveiligheid in uw stal of manege. Nu de eerste stap is gezet weet u wat u nodig heeft, gedaan moet worden of waar meer informatie over verschaft moet worden. Met deze producten bent u er zeker van dat de brandveiligheid goed gewaarborgd blijft en u sneller kan schakelen bij een stalbrand.
Geschikte brandblussers die u kunt gebruiken zijn o.a.:

Vorstvrije sproeischuimblusser 6 of 9 liter 
De vorstvrije sproeischuimblusser 6 liter is een enorm goede brandblusser op schuurvlak. Het schuim heeft geen nevenschade wat weer beter is voor de dieren die er leven. Ook hoeft u zich geen zorgen te maken om kapotte apparatuur aangezien het schuim weggeblust kan worden met water.

Poederblusser 6 of 9 kilo
De poederblusser heeft een extreem groot blusvermogen. Doormiddel van het poeder kan de brandblusser standaard al A-B-C branden blussen. A zijn vaste stoffen, B zijn vloeistoffen en C zijn gasbranden. De poederblusser is standaard vorstvrij wat hem top maakt. Let alleen op het grootste nadeel van een poederblusser: De nevenschade. Deze is enorm en kan ervoor zorgen dat uw elektronische apparatuur kapot gaat. Gebruik deze brandblusser dan ook bijvoorbeeld alleen in ruimtes waar er geen elektronische apparatuur staat.

Uitgebreid brand detectiesysteem
Voor de optimale brandveiligheid kan er een branddetectiesysteem worden ingebouwd die ervoor zorgt dat de brand geblust wordt doormiddel van een automatisch systeem. Brandblusser XL werkt samen met erkende bedrijven die dit soort installaties kunnen plaatsen, onderhouden en informern. Neem alstublieft contact op voor meer informatie.

We hopen dat u met deze tips de brandveiligheid kan vergroten en daarmee niet alleen de veiligheid van uzelf, maar ook van uw omgeving en dieren kan vergroten.