Waar moet ik rekening mee houden?

  • Zorg allereerst dat de verlichting voor buiten voldoet aan een van de volgende keurmerken; de KEMA, IP44 of RoHS. Dit zou alvast een extra verzekering moeten zijn dat de verlichting goed is en ervoor zorgen dat de kans op kortsluiting enorm afneemt. Echter, het risico is nooit helemaal verdwenen, dus wees alsnog voorzichtig.

 

  • Rol snoeren in zijn volledigheid uit voordat je de lampjes gaat testen, soms ontstaan breuken in de kabel pas wanneer je deze uitgerold hebt. Laat de verlichting bij voorkeur een minuut of dertig branden voor je de verlichting buiten op gaat hangen. Op deze manier ben je zeker dat er niet alsnog kapotte lampjes inzitten, waardoor je het snoer weer uit de boom kunt halen waar je deze net met nek brekende toeren hebt in gehangen.

 

  • Hang verlichting zo op dat deze niet kapot kan gaan, doordat ze tegen een muur aan slaan of tegen de nok van het dak bijvoorbeeld. In praktijk gebeurt dit steeds minder omdat steeds meer mensen kiezen voor LED verlichting in plaats van de wat verouderde gloeilampjes. Maar dit neemt niet weg dat je er voor op moet passen dat de wind geen grip op je lampjes kan krijgen om ze kapot te slaan of mee te nemen.

 

  • Hang geen snoeren op waarbij draden bloot liggen of lampjes kapot zijn, dit zijn allemaal verhoogde kansen op kortsluiting. En dus op brand.

 

  • Gebruikt alleen verlichting buiten waarbij op de verpakking staat dat deze geschikt is om buiten op te hangen, dit is te zien aan een van de bovengenoemde keurmerken of aan een opdruk op de verpakking. Hierdoor weet je dat je snoer vochtbestendig is maar ook dat de stekkerverbindingen waterdicht zijn.

 

LED verlichting

Led verlichting is opmars en dat is niet zonder reden, de verlichting verbruikt minder stroom en geeft minder warmte af. En waar de eerste led verlichting nog als koud licht gezien werd, wordt led verlichting nu in allerhande kleuren aangeboden zodat de juiste kleur er voor jou ook bij zit! Led verlichting is daarnaast zeker voor de verlichting buiten een aanrader omdat ze veel minder snel kapot gaan (bijvoorbeeld door de wind) en minder warmte afgeven wat de kans op brand ook al aanzienlijk verkleind. 

 

Brandgevaar?

Met name verlichting buiten brandt vaak wanneer er (nog) niemand thuis is omdat deze veelal staat ingesteld op een tijdklok, ook omdat we niet meer elke avond naar buiten willen lopen in de kou om die stekker eruit te trekken natuurlijk. Mede daarom is het zeker van groot belang dat je goed oplet wat je buiten ophangt en dat je zorgt dat je hierdoor zo min mogelijk kans maakt op brand. Want ook het ongeluk buiten zit in een klein hoekje.  Let extra goed op de keurmerken zodat je verlichting ophangt die je met een half oog in de gaten kunt houden (de hele avonden naar buiten staren is ook zo wat) en indien je huidige verlichting slecht begint te worden? Denk er dan eens serieus over na om over te gaan op de LED verlichting, deze is een stuk brandveiliger. En voor de kerstbomen die buiten staan – volgehangen met verlichting -  geldt ook voorkomen is beter dan genezen, denk er eens over na de boom te (laten) impregneren om de mogelijkheid op brand zo klein mogelijk te maken. Maar bovenal is het verstandig om altijd brandblussers in de buurt te hebben.