Waar denkt u aan bij het horen van Carnaval? Gezelligheid, kostuums/uitdossingen, feest!
Vele mensen gaan de straat op uitgedost in de meest aparte kostuums. Van spiderman tot clowns. Hoe gekker hoe beter! Ook zijn de zogenoemde praal/carnaval wagenparades een must. Deze rijden door de straten van het dorp en/of stad. Carnaval wordt gehouden op 15 tot en met 17 februari. Bijna dus! Maar naast al dit feestgedruis is het ook hard werken. Hard werken voor de mensen op de spoedeisende hulp. Met carnaval komen elk jaar gemiddeld rond de 50 tot 150 mensen met brandwonden aan op de SEH (Spoed eisende hulp). De brandwonden die ze daar aan overhouden zijn meerendeel zeer ernstig en kunnen lelijke littekens veroorzaken. Wist u dat 25% van de gevallen direct opgenomen moet worden in het ziekenhuis?! Dat zijn 25 mensen op de 100! Deze brandwonden zijn veroorzaakt doordat hun carnavalskostuum/kleding in brand is gevlogen. Sailliant detail is dat bij 90% van de carnavalskleding dat in brand vliegt, deze zelf gemaakt is!

Schrikbarend vindt u niet? Brandblusser XL raadt feestgangers aan om carnvalskleding te dragen die zo nauw mogelijk sluit op uw lichaam en gemaakt is van een (zeer) dicht geweven stof.

 

 Hier nog een aantal tips die Brandblusser XL u mee kan geven:

  

  • - Koop uw carnavalskleding en attributen in een erkende feest winkel. Alle producten die daar verkocht worden, - moeten aan de wettelijke brandveiligheidseiden voldoen!
  • - Let op bij de aanschaf van uw kleding/attributen op het zogenoemde "CE" merk.
  • - Zorg niet voor harige of pluizge kleding
  • - Let op de stof waarvan uw carnvalsoutfit is gemaakt.
  • - Plantaardige vezels branden veel makkelijker dan dierlijke vezels. Een voorbeeld van een plantaardige stof is katoen, een voorbeeld van dierlijke vezels is wol.
  • - Syntetische vezels, hieronder vallen Viscose, Polyester, Nylon, etc., zijn zeer moeilijk ontvlambaar maar beginnen te smelten bij contact met vuur.
  • - Sommige kledingstukken welke bestaan uit plantaardige en synthetische vezels zijn extra gevaarlijk. Deze kledingstukken gemaakt van de beschreven stoffen ontvlammen zeer makkelijk ÉN geeft smeltdruppels! Let hier op.
  • - Het klinkt misschien een beetje apart, maar ga niet koken/frituren in uw carnavals outfit. De kans op brand is hierbij zeer groot.
  • - Probeer ook geen kaarsen aan te steken en vermijd open vuur. 
  • - Bent u een roker of heeft u toevallig een aansteker? Pas op met de vlam.
 

Heeft u geen kleding maar een praalwagen? Laat deze impregneren met een brandvertragende stof.
Brandblusser XL verkoopt 1 & 10 liter potjes vlamvertragend middel.

Uiteraard zijn dit tips die Brandblusser XL u geeft. Met deze tips kunnen we samen zorgen voor een brandveilig carnaval.

 

Alaaf!