Brandblusser keuren, is het verplicht?

Het is niet wettelijk verplicht om brandblussers in uw privéwoning te hebben. Bent u echter de uitbater van een horecaonderneming, runt u winkel of bent u bijvoorbeeld de verhuurder van studentenhuizen? Dan dient u in deze ruimtes wel de juiste hoeveelheden brandblussers aanwezig te hebben. Brandblussers zijn in publiek toegankelijke gebouwen namelijk wettelijk verplicht. Bovendien dient u daarbij te voldoen aan de in de Nederlands-Europese norm vastgestelde richtlijnen. Alleen een brandblusser kopen is in veel gevallen dan ook niet voldoende; u wilt er immers zeker van zijn dat de brandblussers doen wat ze moeten doen. Graag vertellen wij u daarom meer over het keuren van uw brandblussers en geven wij antwoord op de vraag: is het keuren van uw brandblusser verplicht?

 

Uw brandblusser keuren is verplicht

Waar het de brandveiligheid van publieke gebouwen betreft, stelt de NEN 6093 belangrijke eisen. De NEN-normering voor het controleren van brandblussers is gesteld op één jaar. Dit zou betekenen dat een jaarlijkse brandblusser keuring verplicht is. In 2010 heeft het kabinet echter enkele maatregelen genomen om de lasten voor het bedrijfsleven iets te verlichten. Daartoe bepaalde zij dat, daar waar het kleine blusmiddelen zoals brandblussers betreft, een tweejaarlijkse controle voldoende is. Het is dus verplicht om uw brandblussers tenminste eens per twee jaar te keuren. Dit werd nogmaals bevestigd in het Bouwbesluit 2012. Uiteraard staat het u altijd vrij om de brandblussers vaker te laten controleren. De kosten van het keuren van uw brandblussers wegen immers op tegen het grote risico dat u loopt, wanneer uw blussers niet goed blijken te functioneren. Bovendien eisen sommige verzekeraars een jaarlijkse keuring.

 

Brandblusser keuring uit laten voeren door REOB erkend bedrijf

In sommige gevallen stelt de overheid strengere eisen aan een bedrijf, maar in alle andere gevallen bent u dus verplicht uw brandblussers iedere twee jaar te laten keuren. Wanneer u op het internet gaat zoeken zult u zien dat er veel bedrijven zijn die een dergelijke keuring aanbieden. Wees echter slim en kies altijd voor een REOB erkend onderhoudsbedrijf, zoals bijvoorbeeld Brandblusser XL. In bijna alle gevallen eist de verzekeraar dat u gebruik maakt van een erkende keuring. Bovendien is het, wetende hoe verwoestend een brand kan zijn voor uw onderneming, ook voor u van belang dat de controle van uw brandblussers aan alle kwaliteitsstandaarden voldoet. Wilt u zeker weten dat het bedrijf dat de keuring van uw brandblussers doet REOB erkend is? Kijk dan de op de website van KIWA. Op deze website staan alleen gecertificeerde bedrijven. Zo weet u zeker dat u met een specialist te maken heeft.

 

Is brandblusser laten keuren verplicht voor particulieren?

Heeft u brandblussers in uw woning? U bent in dit geval niet wettelijk verplicht om de brandblussers te laten keuren als particulier. Uiteraard neemt dit niet weg dat het wel verstandig is om dit eens per twee jaar toch te laten doen. Zo weet u zeker dat u, in geval van een brand, deugdelijke appratuur in huis heeft. Bovendien eisen sommige verzekeraars dat u de blussers wel laat keuren. Zeker wanneer u een brandverzekering afsluit staat dit nog weleens in de voorwaarden.

 

Wilt u meer informatie over onze betrouwbare brandblussers of het doen van een keuring? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder!