De keuken is een ruimte waar we brand verwachten?

Het is in ieder geval een logischere ruimte waar brand kan ontstaan dan bijvoorbeeld de badkamer, toch ontstaan er jaarlijks in diverse badkamers brand door het niet goed omgaan met kaarsen. Dus als je een romantisch avondje of relax avondje in wilt plannen, en je wilt het bad daarbij gebruiken? Zorg dat je de kaarsen op een goede basis neerzet en indien de badkamer verlaten wordt, de kaarsen uitgeblazen worden.

 

De meeste branden in de keuken ontstaan ook tijdens het koken, dus wees tijdens het koken altijd bedacht op bijvoorbeeld een vlam in de pan. En ga in dat geval je eerste instinctieve reactie tegen; namelijk de pan onder de kraan houden. Doe het deksel op de pan en laat de pan staan. Maar ook het droog laten koken van een pan kan al een brand veroorzaken.

 

In woonkamers is de kachel/schoorsteen best een grote factor in het aantal branden, maar nog groter is het aandeel onoplettend omgaan met kaarsen. Het is met kaarsen en de combinatie van kinderen en kaarsen echt zaak dat je goed oplet waar deze staan en dat je kind niet met een kaars de woonkamer tafel in de fik kan zetten. Ik moet zeggen mij is het wel gelukt met een papieren ding wat we op school gemaakt hadden wat over een waxinelichtje gezet kon worden. De combinatie lange kaars met dat papier was geen goed plan en het heeft nog een jaar of 6 geduurd voor ik weer in de buurt wilde komen van een lucifer, en ik heb enkel de tafel in de fik gezet, die door mijn oma gedoofd is met een natte theedoek. Dus dat stelde nog niet zo heel erg veel voor. 

 

Maar ook een waxinelichtje dat zonder enige houder of schoteltje op een kast staat, kan wanneer je er een hebt die een uur of acht kan branden, brand veroorzaken. Zorg dus dat je iets hebt waar ze op kunnen staan wat niet per direct brandbaar is.

Maar ook de meterkast en de CV ketel kunnen brand veroorzaken; die zitten niet in alle huizen op dezelfde plekken maar ook dat zijn plekken waar toch op een regelmatige basis brand ontstaat. Dus de conclusie is dat branden overal in huis kunnen ontstaan of dit nu door menselijk handelen is of falende apparatuur. Let op bij het koken, ga voorzichtig om met de kachel en met kaarsen en wees voorbereid. Zorg dat je een blusdeken in de keuken hebt staan en een brandblusser op een centrale plek in huis. En zorg er altijd voor dat je weet wat je moet doen op het moment dat er brand uitbreekt.