En niet alle campers en caravans zijn ingesteld op het stroomverbruik en daarnaast de verwarming het koffiezetapparaat en de kookplaat voor nog even een late night snack.

Al deze dingen tezamen kunnen er wel degelijk voor zorgen dat je een groter risico loopt dat er iets mis gaat. Al kan het al zo simpel zijn als dat iemand vergeet de gasfles dicht te draaien en daarna even lekker een sigaretje gaat roken. Dat is als de gasfles al lang genoeg open staat ook garantie op boem.

Wat kan ik doen?

Ga zorgvuldig om met gasflessen, zorg voor de juiste drukregelaars en laat niet iedereen zomaar aan het gas zitten. En zo wel, controleer regelmatig of de gasfles gewoon goed dicht zit. Mocht er iemand hoofdpijn krijgen en andere klachten? Is het handig om alsnog even te kijken of de gasfles wel goed dicht zit... En zet in dat geval ook even een raampje open.

Zorg dat je niet teveel elektriciteit gebruikt, dus let op de apparaten die je gebruikt en meeneemt. Zodat je geen kortsluiting krijgt en dus een mogelijke brand, en daar zit echt totaal niemand op te wachten zeker niet tijdes een vakantie.

Laat ook je gas en elektra gewoon controleren bij de dealer zodat je zeker weet dat alles in orde is en je veilig gebruik kunt maken van alle apparaten die je bij je hebt. De dealer kan je tevens precies vertellen wat je wel en niet moet doen en welke apparaten je beter thuis kunt laten. Je modeltreintjes verzameling aan de stroom leggen? Slecht plan! Je haarfohn daarentegen? Kan prima!

Mocht er toch brand uitbreken

Zorg dat iedereen eerst de caravan of camper verlaat en alarmeer omliggende mensen indien die er zijn. Wanneer je de mogelijkheid hebt, zorg dan dat je de gasflessen in ieder geval verwijderd, zodat deze niet meer kunnen ontploffen. Staat je auto nog in de buurt van de caravan? Verplaats deze dan snel, niet alleen kan de brandweer er op die manier beter en sneller bij, je auto staat ook niet in de buurt van het vuur zodat je auto geen schade op kan lopen en in het ergste geval niet ook kan ontploffen. Dat zou een slecht plan zijn toch? Staat je caravan in de fik sta je met je gezin naar de vlammen te kijken met het idee van shit wat nu daar gaat de vakantie, vergeet je de auto die ernaast staat en vervolgens vaagt een explosie jouw auto van de aardbodem... Nou dan heb je dus naast geen caravan ook geen auto meer, zet dus alles wat verplaatsbaar is en in de buurt staat aan de kant! Zodat zich hier geen rare dingen mee kunnen gebeuren en de schade tot de caravan of camper beperkt blijft.