Ongeluk zit in een klein hoekje, we hebben het allemaal wel eens gezegd of gedacht. Laat staan dat we allemaal wel eens flink in de lach geschoten zijn nadat we iemand zagen struikelen of anderzijds een tuimeling maken. (Wel bij voorkeur lachen wanneer je of weet dat die persoon niet heel veel pijn heeft, of wanneer deze je niet kan zien.)

En hoe vaak heb je wel eens vloekend (in je hoofd) bij een EHBO kist gestaan omdat er of geen pleisters meer in zaten of de schaar niet... Het is in ieder geval iets wat we goed kennen, leedvermaak om mensen die pijn hebben en het ontbreken van de spullen die we per direct nodig hebben in een EHBO doos. En in combinatie? Kan je nog wel eens mooi staan te kijken. Want als je een pincet nodig hebt om vuil uit een wond te halen? Dan heb je een pincet nodig en geen schaar (die er dan uiteraard wel in zit).

Wat is een BHV verbandtrommel?

BHV is Bedrijfs Hulp Verlening, dus als je daar de EHBO kist aan koppelt zou je vrij snel kunnen bedenken dat dit de verplichte inhoud is van een EHBO kist van bedrijven die mensen in dienst hebben met een BHV diploma. Nu klopt dat wel voor een groot deel, maar wanneer je iets verder dan je neus lang is gaat kijken, kom je er al vrij snel achter dat deze inhoud in veel gevallen aangeraden wordt, ook om in huis te hebben. Omdat je op die manier zeker weet dat je alles in huis hebt voor de kleine huis tuin en keuken ongevalletjes en dat wanneer de buurman een hartverzakking heeft en buiten ineenzakt? Dat je dan ook een mondmasker in huis hebt voor de beademing.

Wat zit er in een BHV verbandtrommel?

In een trommel die niet geopend is of aangevuld met veelgebruikte spullen uit de trommel zit;
desinfectiemiddel, twee driekante doeken, een Eerste hulp schaar, twee stuks elastisch zwachtel 400x6, twee paar handschoenen, 2 setjes hecht strippen, drie stuks ideaal zwachtel 500x8, kleefpleister, een mondmasker, een redding deken of isolatiedeken, vier stuks snelverband 10x12, een splinterpincet, vier steriele kompressen zowel maat 10x10 als 5x9, vijf steriele kompressen die niet klevend zijn 10x10, drie keer synthetische watten, een teken tang, wondpleister, het assortiment wondpleister, drie keer wondsnelverband 6x8 en twee keer zelfklevend fixatiezwachtel 4 m x 8 cm. En daarnaast een stroomdiagram Eerste Hulp en een inhoudsopgave.

Uiteraard mag dit aangevuld worden met aantallen die beter passen binnen het bedrijf. Wanneer je binnen een gezin veel ongelukjes hebt waardoor vaak hoofdwonden verbonden moeten worden bijvoorbeeld, zou je toch eerder denken aan de veiligheid binnenshuis, waar dit op een kinderspeelpark vaker voorkomt en je dus ook de middelen daarvoor meer in de EHBO kist aan zult treffen.

Het is alles bij elkaar zeer belangrijk om alles op een centrale plek te hebben, en in geval van een grote ruimte meerdere EHBO koffers op centrale plekken op te hangen of te stallen, zodat wanneer er een ongelukje gebeurt, je dit zelf snel kunt verbinden.