De boom

 

Hoewel je steeds meer kunstbomen tegenkomt (ook in de openbare gelegenheden) zijn er nog altijd veel bedrijven die toch voor echte bomen kiezen. Zorg in de gevallen wanneer je een echte boom verkiest boven een kunstboom er zeker voor dat deze behandeld is of behandeld gaat worden met een brandvertragend middel. Door de kerstboom te impregneren zijn alle mensen die bij de boom in de buurt komen veiliger, laat staan het gebouw zelf.


Je plaatst of zorgt dat de boom in geen geval geplaatst wordt op een plek waar hij mensen kan belemmeren in een vluchtroute op weg naar een nooduitgang, laat staan dat deze een nooduitgang zelf blokkeert. Ook dient er op een anderhalf keer de boomlengte afstand van de boom (dus op dezelfde afstand van de boom als deze lang is) een blusmiddelaanwezig te zijn. Houd eenzelfde afstand in acht met betrekking op vluchtwegen of nooduitgangen. Wanneer de boom op een tafel of verhoging komt te staan dient deze meegerekend te worden in de totale lengte van de boom. De boom mag in geen geval dichter bij de uitgang staan dan drie keer de lengte van de stam, wanneer er brand ontstaat en de boom omvalt of anderzijds kan deze op geen enkele manier de hoofdingang belemmeren. Dit is ook de reden dat de boom op anderhalf keer zijn lengte van de nooduitgangen af moet staan en dat er op die afstand blusmiddelen aanwezig zijn. Wanneer de boom omvalt kan hij deze ook geen enkele manier raken en dus belemmeren. Je kunt dus altijd bij de nooduitgangen komen en bij de blusmiddelen.

Het is geen heel gek plan om deze richtlijnen ook binnen je eigen huis in acht te nemen, zeker wanneer je woonkamer maar een deur heeft bijvoorbeeld.

 

De verlichting en versiering

 

Wanneer je een kerstboom in een openbare ruimte aantreft of bijvoorbeeld in een school, zou je graag aan willen nemen dat de versiering die gebruikt is geïmpregneerd is met een brandvertragend middel. Nu zullen na de brand in Volendam tijdens de jaarwisseling 2000/2001 mensen wel wakker geschud zijn en zullen de controles aangescherpt zijn. Maar het is dus van levensbelang dat de versiering ook in een kerstboom brandvertragend is. En dat de verlichting die voor de boom gebruikt wordt gewoon goed is, zodat de kans op kortsluiting minimaal is waardoor je niet alleen een mooie kerstboom hebt, maar ook een veilige kerstboom.