Met enige verbazing lees en hoor ik een artikel over koolmonoxidemelders. 2 op de 3 huizen zijn niet beschermd tegen koolmonoxide. Schokkerend als je er over nadenkt dat er in grote getalen gezinnen wonen met kleine kinderen. Zoals u weet is koolmonoxide een stille moordenaar. Eigenlijk is koolmonoxide een vervuild of onverbrand stukje gas dat los komt zetten bij (vaak) ouderwetse gashaard, keukengeisers en openhaarden. Omdat koolmonoxide reuk, zicht en geurloos is, wordt dit nog wel eens behoorlijk onderschat. Uiteraard met alle gevolgen van dien.

 

 

Tegenwoordig is het ook vrij makkelijk: We laten een nieuwe CV ketel of geiser installeren en gaan er van uit dat dit goed gebeurd. Zo goed dat u denkt: Bij mij geen koolmonoxide! Echter is deze stelling onjuist, hoe vervelend het ook klinkt. Een voorbeeld waar het in moderne tijden alsnog fout kan gaan:

 

Zodra u bezig bent een pijp of buis te monteren voor de afvoer van eventuele rookgas, kan het na slecht monteren gaan hangen. Door het hangen kan er een kleine opening ontstaan waardoor de koolmonoxide zich kan verspreiden in het huis. In het begin merkt u niks, maar dan merkt u ineens een erge hoofdpijn op komen. U voelt zich duizelig en bent opzoek naar frisse lucht. Tegelijkertijd gebeurt hetzelfde bij uw huisgenoot. U weet dat er iets mis is en gaat voorzichtig naar buiten om frisse lucht te halen. Wat zou nu de eventuele oorzaak kunnen zijn? Koolmonoxide is niet het eerste wat in u opkomt. Toch had dit voorkomen kunnen worden door een goed werkende en functionerende koolmonoxidemelder. Zodra er koolmonoxide loskomt begint de melder hard te piepen om u vroegtijd te waarschuwen tegen eventuele vrijgelaten koolmonoxide. 

 

 

De consumentenbond pleit anno 2016 voor een erkenningsregeling die onderhoudsmonteurs moeten behoeden voor eventuele fouten in apparaten waar koolmonoxide kan vrijkomen. Ook wil de bond dat monteurs bij een eventuele installatie en/of onderhoud een complete check doen om eventuele gaten of scheuren te voorkomen.

 

Wilt u meer weten over koolmonoxide of juist een melder aanschaffen? Neem gerust conctact op met onze klantenservice!