Foodtrucks of een "Rijdende Keuken" zijn booming! Niet voor niets stijgen de foodtrucks uit de grond, en vinden er zelfs al foodtruck festivals plaats! Via een Foodtruck krijg je echt 'streetfood' wat vers voor u gemaakt wordt. Is dat niet geweldig? Wat is nu precies een foodtruck en wat kan ik hier (als eigenaar of consument) doen tegen brand?

 

Welke soorten foodtrucks zijn er?

 

Foodtrucks zijn er in verschillende uitvoeringen, zo heb je bijvoorbeeld een truck die alleen maar verse groente, fruit of fruitsappen verkoopt. Maar ook bijvoorbeeld yoghurt in speciale uitvoeringen! Maar ook foodtrucks die juist voedsel verkopen dat wordt gemaakt middels vuur of gas. Wat dacht u bijvoorbeeld van een verse hamburger of grill gerechten? Eventuele friet wordt ook nog eens gefrituurd. Niet gek dus dat de brandbeveiliging zeker in een foodtruck op orde moet zijn. U bent immers in een kleine ruimte waarbij een eventuele brand catastrofaal kan zijn. Laat dit niet gebeuren en kies voor de juiste brandveiligheid.

 

Welke vragen stellen jullie aan foodtruck eigenaren?

 

Een lijstje die Brandblusser XL geeft aan foodtruck eigenaren die ons benaderen gaan als volgt:

- Er moet minimaal 1 brandblusser staan. 2 brandblussers is nooit overbodig maar neemt een hoop ruimte in beslag. Wel kunt u kiezen voor 1 grote blusser van 6 liter en een kleine blusser erbij van 2 liter.
- Wordt er met frituurvet/olie gewerkt? Zo ja? Kies dan voor een schuimblusser die ook vetbranden kan blussen. U kunt dit vinden door een brandblusser te zoeken die geschikt is voor de brandklasse A-B-F. Hier hebben wij gelijk een link die u doorstuurt naar de geschikte brandblusser.
- Brandblusser XL zal u NOOIT een poederblusser aanraden in uw foodtruck. Waarom we dit doen heeft de volgend reden. Het poeder van een poederblusser is funest voor uw elektronische apparatuur. Tevens werkt het poeder bij inademing ook nog eens laxerend. Gevaarlijk dus als u met eten werkt.\
- Kies altijd voor een sproeischuimblusser van 6 liter, een sproeischuimblusser van 2 liter en een sproeischuimblusser vet van 6 liter. Uiteraard hoeft u geen vetblusser te nemen als u niet met frituurvet/olie werkt.
- Zorg ervoor dat de foodtruck een speciale plek heeft voor brandpreventie.
- Optioneel en altijd handig: Blusdekens. Ga voor het formaat 1,20x1,80 om er zeker van te zijn dat u goed zit!

 

 

Wilt u meer tips of veiligheidsadvies over foodtrucks? Of bent u misschien een foodtruck evenementen organisator/Veiligheidsadviseur? Neem dan contact met ons op! We helpen u graag.