Makkelijk, lekker en snel: Frituren. Frituren kan op 2 verschillende manieren waardoor er dus ook op 2 manieren brand kan ontstaan. Wij bespreken deze 2 manieren en hoe je jezelf het best kan beschermen tegen frituurbranden.

 

Frituren met een pannetje

Een frituurpan kan een hoop geld kosten, logischer dus om uw frites en snacks te bakken in een pannetje met olie. Via het fornuis wordt het pannetje verhit. BIj een temperatuur van 150 graden celsius is de olie rijp voor de frites. Wilt u liever een snack, let dan op de temperatuur! Deze hoort bij snacks 170 graden celsius te zijn. Zoals u ziet is de olie levensgevaarlijk heet. Niet alleen kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen met spetters, ook brand kan ontstaan door onjuist handelen bij heet frituurolie. 

 

 

Tips om brand te voorkomen bij het frituren in een pannetje op het fornuis.

 

 

- Gebruik niet teveel frituurolie. Teveel kan ervoor zorgen dat het gaat spetteren waardoor de gevaren niet meer te overzien zijn.
- Laat uw snacks nooit ontdooien. Dit heeft te maken met het feit dat ontdooide snacks erg nat kunnen zijn. Zodra het water in contact komt met het bloedhete frituurvet zijn de gevolgen catastrofaal. Weten wat er gebeurd bij water dan in contact komt het heet frituurvet/olie? Bekijk dan onze video.
- Blijft in alle tijden bij de frituurpan staan. Mocht u onverhoopt van de frituurpan weglopen is de kans op een brand groter omdat u geen toezicht heeft.
Zorg bij brand dat het gasfornuis is afgesloten van een gastoevoer. Zo is herontbranding onmogelijk.

 

De meest geschikte brandblusser voor thuis: Sproeischuimblusser - 2 liter.
De meest gechikte brandblusser voor zakelijk: Sproeischuimblusser - 6 liter.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Frituren met een frituurpan

Een frituurpan is de meest bekende vorm van frituren. Net als een pannetje worden snacks en frites snel gebakken doormiddel olie welke in een pan wordt gestopt. Het grote voordeel van een frituurpan is dat deze aangezet kan worden via een stekker en stopcontact. De stekker zorgt ervoor dat de pan verhit wordt waardoor de olie verhit wordt. Omdat dit via een stekker werkt kan de frituurpan neergezet in de schuur of het balkon. Zo voorkomt u de nare geuren die in huis kunnen optreden na het frituren in een pannetje. Ook bij een frituurpan is de kans op een brand erg groot.

 

 

Tips om brand te voorkomen bij het frituren in een frituurpan.

 

 

- Omdat frituurvet in de frituurpan kan blijven voor hergebruik is het van belang dat het frituurvet na enige tijd wel wordt schoongemaakt. Oud frituurvet is erg slecht en kan voor aanbranding zorgen. De frituurpan kan dit niet meer verhitten en kan kans op vlam vatten. Let hier dus goed op!
- Zorg dat de stekker schoonblijft. Doormiddel van stof vorming en viezigheid kan de stekker vlam vatten.
- Frituurt u in de schuur? Laat de frituurpan staan op een plek waar er genoeg ruimte is. Staat de frituurpan op rechte ondergrond?
Zet geen vlambare materialen in de buurt van de frituurpan!

 

De meest geschikte brandblusser voor thuis: Sproeischuimblusser - 2 liter.
De meest gechikte brandblusser voor zakelijk: Sproeischuimblusser - 6 liter.