Rookmelder kopen | Wat is nu precies goed?

Rookmelders met 9 volt batterij, rookmelders met 10 jaar batterij, Zogenoemde 'lithium' batterijen? Draadloos of koppelbaar? 
Verwarrend hé? Wij begrijpen het maar al te goed. Waarom moet brandpreventie nu zo moeilijk zijn terwijl het eigenlijk zo simpel mogelijk kan? Dat vinden wij nu ook!  Er zitten een hoop verschillen in de genoemde rookmelders. Laat die verschillen nu juist de reden zijn waarom er zoveel rookmelders zijn. Met name de consumentenbond hamert op goed werkende rookmelders en let daarom juist op de verschillen. Een rookmelder kan immers levens redden! Reden genoeg om daarom een grote en hoge prioriteit te stellen op rookmelders. 

 

Welke soorten rookmelders zijn er?

De volgende type rookmelders komen het meeste voor:

 

- Rookmelder met 10 jaar batterij. (De zogenoemde 'Lithium' batterij).


Deze rookmelders hebben een ingebouwde batterij die ruim 10 jaar meegaan. Omdat deze batterij vaak gemonteerd zit aan de chip zijn deze batterij nooit vervangbaar. Maar naar 10 jaar kunt u ervan uitgaan dat deze een behoorlijke tijd heeft gewerkt. Vervanging is dan de beste optie!

 

- Rookmelder met 9 volt batterij (De meest voorkomende en tevens vervangbare batterij).


U kent ze wel; de grote dikke vierkante blokbatterij. Ookwel de 9 volt batterij genoemd. U koop ze misschien in een klein of groot verpakking. De meest verkochte rookmelders hebben zo'n batterij. Omdat deze rookmelders vrij eenvoudig te produceren zijn en voorzien kunnen worden van zo'n batterij, zijn dit de goedkoopste rookmelders op de markt. Sterker nog, u kunt deze rookmelders vinden in het veiligheidschap bij de bouw of supermarkt. Het plaatsen en vervangen van de batterij gaat vrij simpel. U schroeft de onderkant open, haalt de oude batterij eruit en plaatst de nieuwe er gemakkelijk in. Let goed op bij aanschaf of deze rookmelders een vroegtijdig signaal afgeven of de melder leeg is!! De ene rookmelder geeft dit af door een hard piepend geluid. De andere geeft dit aan doormiddel van een knipperend rood lichtje. Rookmelders met een 9 volt batterij komen, helaas, nog steeds slecht uit de tests die worden gedaan. Neem alstublieft contact op bij eventuele interesse in rookmelders. Wij kunnen u het beste advies geven en u informeren bij het vervangen. Ook kunnen wij u adviseren over tips en tricks.\

 

- Draadloze rookmelders.


Nieuwbouw woningen worden vaak geconfronteerd met een nieuw bouwbesluit. In dit bouwbesluit staat beschreven dat nieuwbouw woningen of woningen welke nog gebouwd moeten worden, voorzien moeten zijn van draadloze koppelbare rookmelders. Het liefst met een 10 jaar batterij zodat er de komende jaren niet gekeken hoeft te worden naar veiligheid qua melders. Ook Brandblusser XL levert rookmelders met een 10 jaar batterij. Neem contact met ons op voor meer informatie omtrent het plaatsen en vervangen van draadloze koppelbare rookmelders.

 

- Rookmelders die op het lichtnet aangesloten zijn.

Rookmelders welke op het lichtnet aangesloten kunnen worden zijn altijd voorzien van stroom. Deze rookmelders hebben een back up batterij mocht de stroom uitvallen. U kunt rookmelders die op het lichtnet aangesloten kunnen worden het best vergelijken met noodverlichting. Hij werkt altijd en zodra de stroom uitvalt zorgt de back up batterij dat deze altijd beschikbaar is! Let wel op dat deze rookmelders de duurste in zijn klasse zijn!

 

Maar waar let de consumentenbond op?

 

De consumentenbond let op een aantal kritieke punten tijdens het controleren van de rookmelders. Onder andere de sensor, batterij, en design komen ten sprake. In de laatste test van de consumentebond is de FireAngel rookmelder als het best uit de test gekomen. Met een award winnende sensor, 10 jaar batterij en zeer strak design met duidelijke knoppen kwam de FireAngel ST-620 als beste uit de test. Reden genoeg om deze rookmelder in ons assortiment op te nemen!

 

Meer weten over rookmelders of heeft u vragen betreffend dit artike? Neem dan direct contact met ons op!

KIJKTIP!: Brandblusser XL test rookmelders via YouTube