Hoe voorkom je een schoorsteenbrand

Oplettendheid, je zou kunnen zeggen dat dat de meeste schoorsteenbranden voorkomt, of voorkomt dat het dusdanig grote branden worden dat je huis afbrandt. Wanneer je alerte buren hebt die zien dat er vonken uit de schoorsteen komen? Dan is alweer bewezen dat oplettendheid erger voorkomt. 

Afhankelijk van hoeveel je stookt, is het verstandig om minimaal één keer per jaar je schoorsteen te laten vegen. Stook je veel? Dan is het in veel gevallen nog verstandig om dit twee keer of vaker te laten doen.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van schoorsteenbrand?

Roetophoping is er een, wanneer je veel stookt of niet regelmatig je schoorsteen laat vegen kan door de opeenhoping van roet brand ontstaan. Maar ook wanneer je teveel te nat hout of geverfd hout verbrandt, heb je een verhoogde kans op een schoorsteenbrand. Ook logische dingen als een verkeerde afstelling van de kachel op het rookkanaal of een beschadiging aan het rookkanaal kunnen brand veroorzaken. En wanneer je je schoorsteen aan de bovenzijde niet goed beschermd hebt, kan er ook nog een vogelnest in gemaakt worden, iets wat ook brand kan veroorzaken.

Kan ik een schoorsteenbrand zelf blussen?

Wanneer je ontdekt dat je een schoorsteenbrand hebt, is het tijd om per direct in actie te komen. Blus het vuur in de haard met zand (doe dit NIET met water*) en sluit alle kleppen om de zuurstof van de brandhaard te ontnemen. En bel daarna 112, het is zaak om de ruimte waarin de kachel staat op dit punt goed te ventileren, dus zet ramen en deuren open want er is mogelijk koolmonoxide vrijgekomen en dit geur- en kleurloze gas is bijzonder giftig, dus zet ongeacht de buitentemperatuur de deuren en ramen open. En uiteraard verlaat je de ruimte, want rook is altijd schadelijk voor de gezondheid dus wanneer je niet in een ruimte hoeft te blijven die zich vult met rook? Verplaats je jezelf naar buiten en wacht je de brandweer op.

* De reden dat je het vuur in de haard niet met water mag blussen, is dat het in de kachel zeer waarschijnlijk bijzonder heet is, hierdoor zal het water per direct in stoom veranderen wat er ervoor kan zorgen dat je schoorsteen open gaat barsten tot aan een explosie aan toe. Dus net als bij vlam in de pan; doof een kachel nooit met water. In geval van een open haard is het mogelijk om het vuur te doven met een vochtig tot nat laken.

Het is onwaarschijnlijk dat jezelf de schoorsteenbrand in zijn geheel kan blussen, en wanneer dit niet goed gedaan wordt, kan dit zo een andere dag direct weer voorkomen, bel daarom in ieder geval altijd de brandweer zodat zij de situatie in kunnen schatten zodat je zeker bent dat de brand in zijn volledigheid gedoofd is. De schoorsteen loopt vaak door je hele huis heen, je moet er toch ook niet aan denken dat de brand door blijft smeulen en uiteindelijk de rookmelders in werking zet waarna de brandweer alsnog kan komen maar dan om de gehele woning te blussen.