Het zal u niet ontgaan zijn, woning branden stijgen behoorlijk.

 

Waar dit aan ligt, is vaak een raadsel. Toenemende techniek zou een belangrijke rol kunnen spelen in het veroorzaken van fatale woning branden. Denk bijvoorbeeld aan smartphones welke een oplaadbare batterij hebben inclusief oplader. Maar ook eventuele elektrische apparaten die vlam kunnen vatten. Naast huishoudelijke en zogenoemde "smart" apparaten, is er nog een belangrijk onderdeel wat woningnbranden kan veroorzaken: De bouw van het huis.

   

Vlamwerende isolatie? Of toch niet?

 

Elk huis is geïsoleerd. Vaak volgens de laatste normen en wetten die Nederland voorschrijft. Nieuwbouw staat hierin hoog in het vaandel. Tijdens de bouw worden de laatste en veiligste materialen gebruikt om een woningbrand te laten ontstaan. Wist u bijvoorbeeld dat een nieuwbouwhuis verplicht is detectiemelders op te hangen? Dit staat vaak beschreven in het bouwbesluit van het huis. Oudere huizen uit de jaren 50/60 hebben dit soort materialen nog niet. Vaak is renoveren een veel voorkomend onderdeel bij oude huizen. Wat dacht u bijvoorbeeld van ruimtes met asbest? Asbest is vrij brandbaar en zorgt daarom voor onveilige situaties. Let bijvoorbeeld op oudere materialen zoals onbehandeld hout of vlambare constructies als leidingwerk. Tijdens een renovatie wordt dit allemaal opgepakt. Op het moment zijn er al talloze opties die brand kunnen vertragen of stoppen. Denk aan handzame brandblussers, vlamvrije lijm/kit, vlamvertragende isolatiemateriaal of een speciale behandeling van het product met een anti vlambare stof. Woont u in een appartement? Lees het bouwbesluit nog eens na en vraag desnoods aan de betreffende VvE over hun veiligheidsplan.

   

Wat kan ik zelf doen?

 

Goed bezig! U kunt anno 2018 zeer goed beschermd zijn tegen een vrij goedkope prijs. Denk aan sprayblussers: € 12,00 incl. BTW. 3 jaar houdbaar en onderhoudsvrij. Bijkomend voordeel is dat deze brandblussers voorzien van speciaal blusschuim dat geschikt is voor vet en olie branden. Ideaal voor in de keuken! Met de handige spuitknop kan een kind de was doen. Ook qua detectiemelders is het tegenwoordig een stuk goedkoper. 10 jaar batterijen en mini rookmelders zijn een belangrijk onderdeel in het huishouden tegenwoordig. De prijzen zijn vele malen goedkoper dan tegenwoordig en de kwaliteit doet er niet minder voor! Neem contact op voor meer informatie!