Brandblussers periodieke keuring/controle

Het zal je maar gebeuren dat je een beginnende brand wilt blussen, je schuimblusser erbij pakt en deze werkt niet. Dan stort je wereld niet alleen in, dan heb je ook nog eens grote kans dat het vuur om zich heen gaat grijpen. In zo een geval moet je in ieder geval maken dat je uit de buurt komt, en mensen in de buurt alarmeert, de brandweer belt en begint met schietgebetjes.

Hoe voorkom ik dat dit mij gebeurt?

Binnen bedrijven is een periodieke keuring verplicht, binnen huishoudens niet. Dus wanneer je je brandblusser langer dan 5 jaar in huis hebt staan, vervang deze dan gewoon. Ook wanneer je een blusser gebruikt hebt, al is het enkel en alleen om deze te testen, dan moet je deze ook vervangen, het is bij de meeste blussers namelijk niet het geval dat je ze meerdere keren kunt gebruiken. En wanneer je een poederblusser thuis hebt staan naast de wasmachine bijvoorbeeld, kan deze gaan klonteren, keer deze dus regelmatig om zodat dit niet gebeurt en de blusser gewoon bruikbaar is en je niet voor nare verrassingen komt te staan.

Zoals gezegd is binnen bedrijven een periodieke keuring verplicht, dan worden de blussers gecontroleerd, en indien nodig vervangen of gevuld. Brandslanghaspels worden doorgespoeld om salmonelle te voorkomen en daarna weer gezegeld,  en op bepaalde momenten in het traject van de keuring zullen schuimblussers leegemaakt worden om de binnenzijde te inspecteren waarna indien de binnenzijde nog goed is de blusser opnieuw gevuld wordt. Bij poederblussers is een soortgelijk iets aan de orde, alleen binnen een andere tijdsvorm. Hetzelfde geldt voor de CO2 blusser, alleen krijg je hier in verband met de gevaarlijke inhoud vaak tijdelijk een leenblusser voor.

Wat kan ik zelf doen?

Wanneer je thuis een blusser hebt, kan je in ieder geval ervoor zorgen dat je tijdig deze vervangt, ervoor zorgt dat deze niet in bereik staat of hangt van kinderen die ermee kunnen gaan spelen of er andere ondeugelijke zaken mee uit kunnen halen. Zorg bij een schuimblusser dat deze op een vorstbestendige plek staat, of schaf er eentje aan die tegen vorst kan (helemaal handig als deze in de garage komt te hangen of staan!) en lees goed in welk onderhoud de blusser mogelijk nodig kan hebben. Het is wel mogelijk om blussers bij te laten vullen of te laten keuren voor particulieren, maar vaak is een nieuwe aanschaffen voordeliger.

Binnen bedrijven kan je ervoor kiezen om een onderhoudslogboek bij te houden, zodat je precies weet in elke staat je brandblussers en andere blusmiddelen zijn. Daarnaast is het een goede zaak wanneer de brandblusser op een vaste plek staat en het liefst hangt. Wanneer de blusser niet op de grond staat zal deze niet telkens verplaatst worden waarbij er schade opgelopen kan worden aan de cilinder.

Met andere woorden, let goed op hoe lang je de blusser kunt gebruiken of zorg ervoor dat de periodieke keuring goed uitgevoerd wordt. Zorg dat de blusser niet in handen kan vallen van de verkeerde personen, denk aan kinderen of mensen die er onzorgvuldig mee omgaan. Maar het allerbelangrijkste is toch wel dat je ervoor moet zorgen dat je eigen veiligheid en die van de personen in het pand veiliggesteld is, zorg dus voor een goede controle van je blusmiddelen.