Niets is leuker dan een vuurtje stoken, zeker niet wanneer je dit doet om vis te gaan bakken die je zelf gevangen hebt of er een dagje op uit bent en afhankelijk bent van vuur dat je zelf kan maken om nog iets warms naar binnen te werken. Maar vuur brengt risico met zich mee, uiteraard en dat weten we wel, maar weet je ook hoe snel een klein vuurtje of zelfs een sigarettenpeuk om kan slaan tot een brand die je niet meer onder controle kunt krijgen met een paar emmers water? Let dus altijd goed op wanneer je vuur maakt in de open natuur, of dit nu een barbecue is of een kampvuur, het is zaak om altijd goed op te letten.


Wat moet ik doen voor een veilig kampvuur?

Je zorgt dat de omgeving waar je het vuur wilt maken hier geschikt voor is, er zijn geen laaghangende bomen in de directe omgeving en in een straal van ongeveer een meter zijn er geen dingen die rechtstreeks kunnen gaan branden. 

Wanneer je vuur wilt maken op bosgrond is het kwestie van heel goed uitkijken, doe dit niet in te droge periodes want net als op heidegrond kan het vuur dan ondergronds verder gaan branden. Je moet dus goed weten wat je doet wanneer je hier vuur wilt maken.
Uiteraard ga je geen vuur maken in de directe omgeving van een tent of andere brandbare/licht ontvlambare materialen.
Je zorgt ervoor dat je wanneer je vuur maakt, er voldoende blusmiddelen bij de hand zijn; heb je een brandblusser in de buurt? Helemaal super, maar ook zand en water zijn prima blusmiddelen.
En last but not least als het hard waait? Maak je geen vuur, of je moet een beschutte plek gevonden hebben en je leven moet ervan afhangen. Maar bij wind kan het vuur dusdanig snel verspreiden dat het een bijzonder slecht idee is om vuur te maken.

Wanneer er vonken overslaan naar naastgelegen materialen, doof of blus je deze zo snel mogelijk. Voorkomen is beter dan genezen dus doof ze voor ze meer kunnen gaan doen dan wat nagloeien.


Hoe doof ik een kampvuur?

Als je weet dat je het vuur binnen aanzienbare tijd uit wilt laten gaan, stop je met brandstof toevoegen. Op die manier kan het vuur vast voor een groot deel opbranden wat je straks een hoop werk zal schelen.
Indien je per direct weg wilt, doe je het volgende;
- indien bij de hand, besprenkel het met water (kijk uit voor hete stoom!)
- verspreid de kolen en of het hout
- besprenkel het nog een keer met water totdat je de kolen of het hout aan kunt raken
- gooi zand over de overblijfselen van het vuur
- voel nog een keer na of je het vuur wel echt hebt weten te doven.

Wanneer je een vuur niet goed dooft, kan je zelfs met de overblijfselen nog een bosbrand beginnen. Let dus altijd goed op met vuur in de open natuur. Maak alleen vuren op plaatsen waar dit toegestaan is en vaak zijn dat nog speciale vuurplekken ook. Hetzelfde geldt voor een barbecue; doe dit ook enkel op aangegeven plaatsen. Op deze manier voorkom je bosbranden.