Welke kerstboom is het meeste geschikt voor brandveiligheid?

 

Je kunt verlichting in alle soorten en maten kopen, eigenlijk hetzelfde als de kerstboom. Met kluit, zonder kluit of toch een nep boom? Wanneer je een boom met kluit koopt, is het zaak dat je deze gaat behandelen als je lievelingsplant, mooi in een pot en elke dag water geven – niet teveel en zeker niet te weinig, zodat het een mooie boom blijft en hij wellicht na de kerstdagen nog wel een plekje in de tuin verdient! Wanneer je een boom zonder kluit aanschaft is het kwestie dat je deze zo ‘vers’ mogelijk uitzoekt zodat deze ook zo lang mogelijk mee kan gaan. Zorg ervoor dat je de boom buiten neer zet wanneer je nog niet meteen de tijd hebt om de boom op te tuigen, en zorg er tevens voor dat de boom water krijgt wanneer deze binnen staat. Je geeft bloemen op de vaas ook water toch? Waarom je kerstboom dan niet. Allemaal manieren die ervoor zorgen dat je boom zo lang mogelijk meegaat niet gaat uitvallen en een zo klein mogelijk brandgevaar vormt. Wanneer je kiest voor een kunstboom, zorg dan dat je er eentje uitzoekt die gemaakt is van een ontvlambaar materiaal, dat is het meest veilige immers. Wanneer je je echte boom nog beter wilt beveiligen dan de hierboven beschreven manieren kun je deze ook nog (laten) impregneren. Door je boom te bewerken met een brandvertragend middel is deze nog veiliger.

 

De verlichting is het belangrijkst!

 

De versiering van de boom en om de boom heen, zorg ervoor dat je geen snoeren gebruikt waarbij de draden bloot liggen of anderzijds kapot zijn. Ook moet je de lampjes controleren; wanneer er lampjes niet branden of er anderzijds dingen kapot aan zijn is het in veel gevallen beter om gewoon nieuwe verlichting te gaan kopen. En wanneer je denkt dat dat duur is? Denk dan maar aan de mogelijke kortsluiting en de brand die daardoor kan ontstaan. Vergeet ook niet de lampjes zo in de boom te hangen dat je deze nog uit kunt schakelen zonder dat je als Tarzan door de boom moet slingeren en schakel deze uit voordat je gaat slapen of wanneer je het huis verlaat. Doe dit gewoon  met de stekker en niet door een lampje uit te draaien, veiligheid boven alles.

 

Kaarsen. Gezellig maar ook gevaarlijk!

 

Kaarsen blijven een van de grootste oorzaken van branden, dus nogmaals een aantal dingen die je juist wel of juist niet moet doen. Plaats een kaars nooit dicht bij een voorwerp dat snel vlam kan vatten, plaats kaarsen niet op de tocht of op de doorloop. Ook moet je kaarsen niet te dicht in de buurt zetten van een tv of radiator. Wanneer je een kaars wilt branden, zorg dan dat er een onderzetter of ander (onbrandbaar) voorwerp onder staat, een kaars kan lekken maar ook dusdanig heet worden dat de tafel of kast waar deze op staat in ieder geval schroeivlekken op kan lopen, en uiteindelijk brand kan veroorzaken.

Laat een brandende kaars nooit alleen; of je nu de kamer verlaat of de kaars alleen laat met een huisdier of (klein) kind. Dingen die we allemaal heel goed weten als het ons gevraagd wordt maar dingen die nog altijd teveel gedaan worden, waardoor ongeluk zeker in een klein hoekje zit.