Elk jaar overlijden er 11 mensen door koolmonoxidevergiftiging. Ruim 150 personen belanden in het ziekenhuis na in aanmerking te zijn gekomen met koolmonoxide. Dit aantal loopt nog vaak op en wordt ook beschouwd als een snel stijgende moordenaar. Tegenwoordig ziet u het steeds meer in het nieuws: "Gezin overlijdt na koolmonoxidevergiftiging", "Hoge concentratie koolmonoxide vergifitiging in woonhuis" maar dacht u zelfs van: "Kat red gezin van koolmonoxide".

Recent is er bij mij in de straat ook een meting geweest van koolmonoxide. Mijn overburen hebben direct de brandweer gebeld nadat de koolmonoxidemelder af is gegaan. Eind goed al goed, er was gelukkig nog genoeg tijd! Gelukkig maar!
Maar ik hoor u denken, waarom merken wij niks van dit gevaarlijke gas? Dit heeft met een aantal factoren te maken. O.a: U ruikt het gas niet, u ziet het gas niet, u proeft het niet en u voelt het niet. Dit maakt koolmonoxide juist zo verschrikkelijk gevaarlijk! Koolmonoxide neemt zich 250 (!) keer sneller op in het lichaam dan zuurstof. Dit houdt in dat uw vitale organen (Lever, Hart, Hersenen) veel te weinig zuurstof krijgen.

 

Hoe herken ik een koolmonoxide vergiftiging?

De begin fases van een koolmonoxidevergiftiging zijn: Lichte hoofdpijn, U bent vermoeid, u moet braken (overgeven) en u kunt zich misselijk voelen. De kans op een versnelde hartslag is tevens aanwezig!

Is de concentratie erg hoog? Dan kunnen de gevolgen fataal zijn; Bewusteloosheid, een coma, blijvende hersenschade en zelfs de dood.

 

Oef.. Dat is niet best! Hoe kan ik erachter komen of ik in aanmerking kom met koolmonoxide?

 

Inderdaad! Koolmonoxide laat niet met zich sollen. De meest voorkomende koolmonoxide vergifitingen komen door de volgende apparatuur:

  • Kachel
  • Geister
  • CV
  • Combiketel

Maar ook een garage aan huis waar verbrandingsmotoren staan en gebruikt worden is de kans op een vergifiting zeer groot!
1 ding is zeker; Iedereen kan een koolmonoxide vergifitiging oplopen! Wel zijn er een aantal mensen die nog gevoeliger zijn voor een vergifitiging. Dit zijn o.a.: Zwangere vrouwen, ongeboren baby's, kleuters en mensen die lijden aan chronische ziektes zoals een hartziekte, bloedarmoede of ademhalingsproblemen. Let hier dus goed op!