Wat kan ik doen?

Je kan natuurlijk beginnen met de juiste voorzorgsmaatregelen, om te beginnen met een koolmonoxidemeter die je ophangt in de slaapkamers van je huis. Deze zal net als een brandmelder een signaal afgeven wanneer het gehalte CO2 te hoog dreigt te worden.

Zorg er tevens voor dat op elk gegeven moment van de dag er verse lucht in je huis aanwezig is, ook in de winter is dit juist heel erg van belang omdat dan de kachels overuren draaien. Laat de ventilatie aan en de ventilatiegaten open, mocht de wind een keer verkeerd staan, kan je deze sluiten maar vergeet ze in geen geval weer open te doen op een later moment.

Laat je gaskachel en andere apparaten die functioneren op gas jaarlijks controleren, op die manier is de kans kleiner dat er ergens iets mis mee gaat of er een defect optreed. Ga in geen geval zelf met de leidingen aan het knutselen maar schakel hiervoor iemand in die het kan.

Veeg je schoorsteen of laat deze elk jaar vegen. Bij een verstopte schoorsteen kan de rook en dus de verbrandingsgassen terug de kamer in komen, en natuurlijk kan een verstopte schoorsteen brand veroorzaken iets wat je ook zeker niet wilt hebben.

Maar wat doe ik als er een CO2 alarm afgaat?

Je zet ramen en deuren van de betreffende ruimte open zodat er frisse lucht in kan komen, verplaatst mogelijke slachtoffers naar een plek met veel frisse lucht, sluit de bron af die de CO2 veroorzaakt. En gaat zelf ook naar buiten, en alarmeert de nooddiensten zodat ze voor de slachtoffers kunnen zorgen. Indien je geen weet hebt hoe je het bewuste apparaat uit moet zetten laat je het apparaat gewoon aan staan. Je weet immers al dat dit de bron moet zijn dan kijk je hier later naar met iemand van de hulpdiensten bijvoorbeeld, frisse lucht is het aller belangrijkste op dat moment. 


Dus als ik dat doe ben ik veilig?

Veilig ben je alleen als je dood bent, grapje uiteraard. Maar nee hiermee kunnen we niet garanderen dat er geen CO2 vrijkomt in je huis hetzelfde bij een brandmelder we kunnen bij iemand die brandmelders in huis heeft ook niet garanderen dat deze persoon niet zal komen te overlijden in zijn bed door een uitslaande brand, maar je hebt wel alles binnen je macht gedaan om te voorkomen dat er iets voor zal vallen.