De meeste Nederlanders zijn vaak niet op en top voorbereid op een eventuele brand in huis. Wist u dat slechts 1 op de 4 mensen weten of de rookmelder werkt.
Dat blijkt uit een recent onderzoek van het rookmelderbedrijf Nest, dat in het kader van de Nationale Brandpreventieweken, (De gehele maand Oktober) 1001 volwassenen ondervroeg over brandveiligheid.

 

4 op de 5 Nederlands test hun rookmelder nooit maandelijks, zoals wel vaak wordt aanbevolen. Zelfs 15% geeft zelfs toe NOOIT te testen. Schrikbarend! Ruim 2 op de 10 huishoudens hangt überhaupt geen rookmelder. Terwijl een rookmelder ook echt levens redt.

 

Maar waarom hebben sommige mensen dan geen rookmelder hangen? Als we gaan kijken wat een rookmelder zo negatief maakt zijn er een aantal factoren. Zo heeft de rookmelder geen goed imag. Namelijk driekwart van de ondervraagden vindt dat een rookmelder vervelende aspecten heeft zoals het vervelende doordringende gepiep bij een lege batterij en een regelmatig vals alarm.

 

Behoorlijk alarmerend...

 

De onderzoeker vindt de resultaten alarmerend. Een eerder onderzoek heeft aangetoond dat bijna de helft van de geïnstalleerde rookmelders in een huishouden niet werkt. Terwijl het brandgevaar een flinke spurt heeft genomen is het van belang dat dit een grootschalig probleem  is. Nest: "Moderne huisbranden slaan vier keer sneller over dan veertig jaar geleden. Het vuur kan een kamer al in een paar minuten helemaal innemen."

 

Maak een vluchtroute!

 

Maar zijn er nog andere tips? Jazeker! Kijk ook eens naar een vluchtplan. Ruim 53% van de ondervraagden heeft thuis geen vluchtroute aangestippeld. Ook denkt de meerderheid (86 procent) meer dan vijf minuten te kunnen nemen om spullen te pakken en het huis te ontvluchten. Volgens richtlijnen mag dit juist hooguit vijf minuten zijn. Een aanzienlijk verschil dus.

 

Let op koolmonoxide!

Naast de rookmelders & vluchtplannen werdt ook gekeken naar nog een belangrijk aspect: Koolmonoxideveiligheid. Ruim 70% van de ondervraagden blijkt geen koolmonoxidemelder te hebben, ondanks dat vergiftiging dodelijke gevolgen kan hebben. Meer weten over koolmonoxidevergifting: Lees hier!

Koolmonoxidemelders zijn nog niet verplicht in Nederland, behalve in nieuwe woningen.