Wat is noodverlichting?

Dit is verlichting die onafhankelijk van de normale stroomtoevoer is, waardoor deze verlichting blijft branden of juist gaat branden wanneer de stroom wegvalt. Dit wil dus in het kort zeggen dat noodverlichting over een eigen energie voorziening beschikt.

Je hebt De-centrale noodverlichting en centrale noodverlichting. De De-centrale noodverlichting is gewoon aangesloten op het stroomnet waardoor deze ook uit valt wanneer er een stroomstoring is, echter wordt er bij deze lampen dan een noodstroomvoorziening in geschakeld met behulp van een batterij waardoor de lamp wel blijft branden.

De centrale noodverlichting worden allemaal gekoppeld aan een centrale energiebron in de voedingskast wanneer de stroom uitvalt wordt er automatisch overgeschakeld naar de noodstroomvoorziening waardoor deze verlichting ook blijft branden.

Moeilijk, welke moet ik kiezen? Er zitten plus en min punten aan beide soorten noodverlichting maar in veel gevallen wordt gekozen voor een de-centraal systeem omdat dit systeem in de praktijk minder kwetsbaar is en wanneer de noodvoorziening ook uitvalt, blijft deze verlichting nog altijd branden omdat deze gebruik maken van een batterij. Echter zijn de batterijen ook onderhoud onvriendelijk, want je stel je voor dat je een stuk of honderd noodverlichtingen hebt hangen en je moet van elk de batterij vervangen. Dus kies verstandig en kies wat erbij de situatie past heb je een gebouw met meerdere verdiepingen? Dan zou ik het antwoord al wel weten; of je moet genoeg geld hebben om iemand in te huren die met een batterij doormeter de batterijen doormeet en vervangt waar nodig.

Zijn er nog meer soorten?

Ja, naast de verlichting die inschakelt wanneer de stroom uitvalt (een nood armatuur) is er ook noodverlichting die ten alle tijden blijft branden, dit noemen ze nood-continu. Verder heb je nog de geschakeld continu, wanneer de verlichting in het gebouw uitgeschakeld wordt, worden ook deze lampen uitgeschakeld en in geval van stroomtuitval schakelen ze over naar een batterij.  Naast deze noodverlichting is er ook nog de vluchtroute verlichting, de anti paniek verlichting en de verlichting van plekken die een verhoogd risico hebben op een ongeval of brand. Al met al een heleboel regeltjes waar je je aan moet houden en waarvoor je een hoge boete kunt krijgen wanneer dit niet op orde is. Laat je te allen tijde informeren door een professional zodat je zeker weet dat je noodverlichting goedgekeurd zal worden voor de norm en de arbo wet. Op die manier houd je je pand veilig voor iedereen die erin aanwezig is, en kan iedereen de weg vinden wanneer er nood aan de man is.