Wat is noodverlichting?

 


Noodverlichting is de verlichting die ervoor zorgt dat wanneer de stroom uitvalt je alsnog weet waar je bent of ervoor zorgt dat je het pand kunt verlaten. Noodverlichting is verplicht gesteld in gebouwen waar zich veel mensen bevinden. Denk hierbij aan kantoorpanden, scholen of zoals hierboven al gezegd een bioscoop. Noodverlichting is onderdeel van het vluchtplan dat ook in veel van deze gebouwen verplicht is. Hierbij zal getraineerd personeel ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk het pand kan verlaten in geval van calamiteiten. Maar mensen die gevlogen hebben zullen ook weten dat noodverlichting ook in een vliegtuig aanwezig is, deze wordt elke keer als je gaat vliegen keurig aangeduid door het aanwezig zijnde vliegtuig personeel samen met onder andere de uitleg hoe de zuurstofmaskers werken. Dus ook in vliegtuigen is noodverlichting aanwezig wat indien er nood aan de man is en de cabine staat bijvoorbeeld vol met rook, noodzakelijk is om de uitgangen te kunnen vinden. In gebouwen werkt dit vrijwel hetzelfde.

 Welke soorten noodverlichting zijn er dan?

 


- Vluchtwegverlichting
- Vluchtwegaanduiding
- Anti-paniekverlichting
- Verlichting van werplekken met een hoog risicoVluchtwegverlichting zal alleen gaan branden wanneer de stroom uitgevallen is of er een storing is, terwijl vluchtwegaanduiding gewoon altijd behoort te branden (denk terug aan de bioscoop!). Anti-paniekverlichting is verlichting die verplicht aanwezig moet zijn in ruimtes die groter zijn dan 60 vierkante meter. Denk hierbij aan vergaderruimtes of een kantine. Deze verlichting zal ook alleen gaan branden wanneer er geen stroom is, en behoort ervoor te zorgen dat er minder snel paniek uitbreekt in de ruimtes waar zich normaal gesproken veel mensen verzamelen. En denk het je eens in.. er is paniek en je rent door de verlichte gangen en komt in de kantine van waaruit de evacuatie zal plaatsvinden en hier brandt geen licht. Dit zal enkel voor een groter paniekgehalte zorgen, dit is de reden dat deze verlichting verplicht gesteld is. Dan hebben we nog de verlichting van werkplekken van mensen met een verhoogd risico, dit zijn mensen die op een plek werken waar zich een mogelijk gevaarlijke situatie voordoet of waar gewoon gewerkt wordt met (mogelijk) gevaarlijke stoffen. Deze werkplekken dienen uiteraard verlicht te worden wanneer er bijvoorbeeld stroomuitval is. Wanneer hier gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen of brandbare materialen, is het van groot belang dat deze opgeborgen kunnen worden of veiliggesteld kunnen worden, door deze werkplekken te verlichten kunnen deze handelingen veilig uitgevoerd worden waardoor mogelijk gevaarlijke situaties voorkomen kunnen worden.

 Hoe werkt dat noodverlichting?

 Wanneer je een bedrijf hebt, mag ik aannemen dat de veiligheid van je personeel voorop staat. Buiten dat het dus verplicht is in veel gevallen om noodverlichting te moeten hebben, kan ik me indenken dat je je als eigenaar van een bedrijf ook een stuk beter voelt wanneer dit goed op orde is. Er zijn namelijk ook nog regels waar de noodverlichting moet hangen.  Afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de activiteiten, zijn hier eisen aan gesteld. Maar noodverlichting en vluchtroute aanduiding is sowieso verplicht, de gemeente kan dit controleren en boetes uitdelen wanneer dit niet aanwezig is of niet conform de norm. De norm? Ja de verlichting dient te voldoen aan de NEN-EN 1838, dit zijn de laatste regelgevingen met betrekking tot noodverlichting dus wanneer noodverlichting aangelegd wordt conform deze norm, ben je altijd goed bezig en is je bedrijf veilig voor je werknemers en uiteraard voor jezelf. De eerste stap naar veiligheid is weten waar je je bevindt in een gebouw, en weten hoe je het pand kunt verlaten. Dit begint met noodverlichting.