Zijn ontruimingsplattegronden verplicht?

Ja, deze zijn in veel gevallen verplicht, niet in een woonhuis maar in bepaalde gevallen is het zelfs handig om hier een ontruimingsplattegrond voor te ontwerpen. Een ding scheelt, deze hoeft niet te voldoen aan de eisen NEN 1414 en NEN 6088 maar kan gewoon een schets zijn waarop iedereen die het huis kent, weet welke kamer wat is en hoe ze het huis zo snel mogelijk kunnen verlaten.

Maar in gebouwen is het verplicht om op zichtbare plaatsen ontruimingsplattegronden te hebben hangen, om je bezoekers en personeel te informeren hoe ze in geval van nood het gebouw zo snel en veilig mogelijk kunnen verlaten. Door deze plattegronden kan je in een oogopslag zien waar je je bevindt in het gebouw en waar zich de dichtst bij zijnde (nood)uitgang bevindt, zodat je snel kan reageren op mogelijk gevaar. Op de meeste kaarten zal je ook kunnen zien waar zich welke blusmiddelen bevinden, zodat je indien je je hiertoe geroepen voelt of je BHV diploma dit verplicht indien geen gevaar voor je eigen leven kan beginnen met blussen wanneer het gevaar een brand betreft. Wanneer het een bommelding is, is het geen goed idee om met een brandslanghaspel te gaan staan zwaaien en mogelijk nog meer schade aan te richten dan de mogelijke bom doet.

Wat kost een ontruimingsplattegrond?

Dit is per project verschillend, als het een ontruimingsplattegrond is voor slechts een verdieping zal deze uiteraard voordeliger zijn dan wanneer het een gebouw betreft met tien verdiepingen. En wanneer er geen actuele digitale plattegronden aanwezig zijn, zal in veel gevallen alles nog opgemeten moeten worden ook waardoor de prijs ook omhoog gaat. Al met al zal het laten maken van een ontruimingsplattegrond geen goedkoop iets zijn, maar wanneer er brand uitbreekt terwijl je geen ontruimingsplan hebt en mensen rennen in paniek over elkaar heen en er vallen doden en gewonden doordat het plan er niet is? Dan is het de vraag wat is duur? Want wat kost een mensenleven en wat kost een ontruimingsplattegrond. De combinatie ontruimingsplattegrond met noodverlichting zal er in veel gevallen voor zorgen dat er geen paniek uitbreekt, althans niet per direct zodat meer mensen veilig en zonder ongelukken het pand kunnen verlaten.

En dan nog even terug naar de IKEA, want is het niet super handig ook hoe zij hier gebruik van gemaakt hebben? Ze hebben de ontruimingsplattegrond als plattegrond van het bedrijf op diverse plekken in hun gebouw staan waardoor je niet alleen de weg makkelijk vindt, maar onbewust ook vaker op de kaart kijkt en onbewust opslaat waar de uitgangen zijn. Een ontruimingsplattegrond is meer dan een paar lijntjes aan de muur, het helpt mensen de weg wijzen of ze nu op zoek zijn naar iets of naar een nooduitgang.