Wat is er eigenlijk precies nodig voor brand?

Je hebt zuurstof nodig, nou wij mensen hebben ook zuurstof nodig dus het is onwaarschijnlijk dat er geen zuurstof is op plaatsen waar wij vrijwillig aanwezig zijn. Naast zuurstof is er een brandbaar materiaal nodig en iets waardoor de vlam kan ontstaan. Wanneer deze drie elementen bij elkaar komen, is er grote kans dat er brand ontstaat. Maar ontneem jij de brand van zuurstof? Dan is de brand ook weer weg – technisch gezien dan wel. In praktijk zal je erachter komen dat de na controle van de brand vaak meer tijd vergt dan het blussen, want vuur kan zo weer oplaaien op een andere plaats.

Als je bovenstaande dingen op een rijtje zet, zal je er achter komen dat het eigenlijk vrij moeilijk is om op voorhand te ontsnappen aan brand, brand kan door vele dingen ontstaan en op vele plaatsen dus door middel van het voorkomen kan je er niet aan ontsnappen omdat brand niet 100% te voorkomen is. Maar je kan er wel voor zorgen dat indien er brand ontstaat je veilig het huis kunt verlaten en hierdoor te kunnen ontsnappen aan de brand.

Preventie

Zorg dat je voldoende rookmelders en koolmonoxide melders door je huis heen hebt hangen, zij zullen je wekken indien er brand uitbreekt terwijl je slaapt. Naast de melders zorg je ook dat je voldoende blusmiddelen in huis hebt, we hebben allemaal een kraan maar als er brand ontstaat zal je zien dat er te weinig water uit de kraan komt om iets te kunnen doen en dat het vullen van een emmer gewoonweg te lang duurt. Dus zorg voor een poederblusser of een schuimblusser, gezien de bekende nevenschade van poederblussers worden schuimblussers het meeste aangetroffen in huishoudens. Zorg ervoor dat er eentje in de buurt van de keuken aanwezig is en eentje in de buurt van de woonkamer; dit zijn ruimtes die veel gebruikt worden of waar je doorheen komt op door weg naar andere locaties in het huis. Houd bij het hebben van brandblussers wel de uiterlijke datum van gebruik in de gaten, zodat je altijd een brandblusser hebt die werkt, wanneer deze over de datum is om het maar zo te zeggen, neemt de bluskracht af of bestaat er kans dat deze geheel niet meer werkt.

Er is brand, wat nu?

Blijf kalm en rustig en zorg ervoor dat je zo min mogelijk rook inademt. Je kan dit onder andere met natte lappen proberen, en indien je de mogelijkheid hebt, maak dan een deken nat zodat je onder deze deken het pand kunt verlaten, blijf hierbij laag bij de grond, rook stijgt op waardoor je laag bij de grond de meeste zuurstof zult vinden en de minst schadelijke stoffen. Beweeg snel en verlaat het pand zo snel mogelijk eenmaal buiten alarmeer je de hulpdiensten indien niemand anders dit nog gedaan heeft.