Een schuimwagen is een verrijdbaar blustoestel, kort gezegd een brandblusser op wieltjes. Nu is dat wel heel erg kort door de bocht gezegd, maar heel kort door de bocht gezien komt het daar wel op neer. Althans nu heb je wel een betere voorstelling bij een schuimwagen dan de eerste die je waarschijnlijk in je hoofd had. Troost je toen ik er de eerste keer over las moest ik ook denken aan mijn kindertijd en de kiepwagen die gevuld was met schuim…

Wat is een schuimwagen?

Nou de korte uitleg hierboven maar even vergetende, een schuimwagen is een toestel wat je in meerdere hoeveelheden kunt verkrijgen. In dit geval zullen we een groter exemplaar van 200 liter omschrijven de exemplaren van 50 liter zien er iets anders uit maar de werking is en blijft hetzelfde.

Een schuimwagen is dus een toestel wat op een metalen onderstel staat, hierop staat een reservoir met een maximale inhoud van 150 liter. Aan het metalen onderstel zitten 2 banden op lucht en twee loopwieltjes en een handvat om het toestel gemakkelijk te kunnen verplaatsen. Op het reservoir zit een vulopening en een opening voor een dompelpijp.

Wanneer je er zeker van bent dat het reservoir gevuld is met blusschuim, sluit je een persslang aan tussen de voormenger en hydrant. Vervolgens schroef je de dop eraf en zorg je dat de dompelpijp tot op de bodem van het reservoir komt. Je opent de hydrant kraan, regelt het debiet en richt vervolgens de spuit op de basis van de vlammen en zet de afsluiter open. Wanneer de brand geblust, is spoel je de slangen door evenals de schuimlans en de voormenger en vult het reservoir.

Welk onderhoud heeft een schuimwagen nodig?

Deze moeten jaarlijks gekeurd worden door een erkende monteur, hierbij wordt de buitenkant bekeken maar ook over nog voldoende vulling aanwezig is.
De wagen worden onder druk getest of er geen lekkage is.
Na vijf jaar wordt de vulling in zijn geheel vervangen en wanneer het nodig is worden er ook onderdelen vervangen.
Na 10 jaar wordt de wagen volledig uit elkaar gehaald en de vulling wordt vernieuwd, wanneer nodig zullen onderdelen vervangen worden.
En na 20 jaar moet de bluswagen vervangen worden, en mag deze niet meer gebruikt worden.

Wat is het voordeel van een schuimwagen tegen over een schuimblusser?

Je hebt een groter bereik qua blusmiddel en je hebt meer blusmiddel voor handen. Nadeel is wel dat je bij de schuimblusser een aansluiting nodig hebt op het water, met een druk van minimaal 7 bar. Wanneer de waterdruk afhankelijk is van bijvoorbeeld de elektriciteit, is het geen goed idee om een schuimblusser aan te schaffen want bij een brand is er grote kans dat de elektriciteit het ook niet meer doet waardoor je in zo een geval geen water hebt.  In zo een geval ben je beter uit met een schuimblusser. In alle andere gevallen kan de schuimwagen veel meer oppervlakte blussen, is navulbaar en kan veel langer gebruikt worden aan een stuk. 

Brandblusser XL gaat deze schuimwagens op korte termijn plaatsen in onze webshop.