De meeste tips kennen we wel ondertussen, zorg voor een brandmelder, zorg dat vluchtwegen ten alle tijden begaanbaar zijn, rook niet in bed en hang wasgoed niet te dicht in de buurt van kachel. Allemaal dingen die we al vaker hebben gehoord en waarvan de meesten ook wel weten dat ze dit eigenlijk niet zouden moeten doen. Maar zeg nou eerlijk, ik heb ook op kamers gewoond en ik heb ook mijn was in de winter dicht bij de kachel te drogen gehangen, wel enkel als ik huis was overigens zodat er geen onnodig gevaar zou zijn. Wanneer ik de was op de gang hing duurde het drie dagen voor het droog was. Dus we weten het wel en weten ook wel dat het niet veilig is maar zo zal je zien dat een aantal van de gevaarlijke dingen alsnog gedaan worden. Indien je net als ik dat heb gedaan je was wel voor de kachel wilt hangen? Zorg dan dat je in de buurt bent en ga niet even snel een boodschapje doen. Ongeluk en in dit geval brand zit in een klein hoekje.


Maar er zijn nog meer dingen waar je rekening mee kunt houden en dat zijn de volgende.


Bij gebrek aan verlengsnoeren kan nog wel eens een haspel gebruikt worden, rol in dat geval de kabel in zijn geheel uit! Doe je dit niet kan de kabel oververhit raken en daardoor in de brand vliegen.


Kaarsen, super gezellig maar ga er wel verantwoord mee om, zorg dat de houder waar de kaars in en op staat van een onbrandbaar materiaal is zodat deze niet in brand kan vliegen. En zorg dat kaarsen niet in de buurt staan van andere dingen in je kamer die in de brand kunnen vliegen. Je raam op een kiertje hebben en een kaars bij je gordijnen in de buurt? Je raadt het al.


Kijk uit wat voor late night snack je maakt, frituren kan populair zijn maar slaap wint dit alsnog vaak. Dus kies goed uit wat je gaat eten, als je niet onderweg naar huis al gegeten hebt. Een frituurpan die in de brand vliegt, kan namelijk je hele keuken om mee te beginnen zwart blakeren.


Zorg dat je op de hoogte bent waar de blusmiddelen zijn. Staat er een brandblusser in de gangkast? Of ligt er een branddeken in de keukenkast? Zorg ervoor dat iedereen weet waar deze zijn en zet ze liever in het zicht waar iedereen deze kan zien.


Probeer te voorkomen dat alle elektrische apparaten overal tegelijk aanstaan. Dus niet de waterkoker, wasmachine, magnetron tegelijk aanzetten dan kan je voor overbelasting zorgen van de elektrische installatie waardoor je een verhoogd brandrisico hebt.


De meterkast, deze wordt vaak gebruikt als opbergkast, zorg er dus ook voor dat hier geen hele voorraadkasten en andere zaken in opgeborgen worden, hetzelfde geldt voor de kamer waarin de CV ketel zich bevindt, dit is ook een apparaat waar je gewoon bij moet kunnen komen; zorg ervoor dat je deze goed kunt bereiken.

 

Nog een risicofactor, de afzuigkap, deze wordt in normale huishoudens waarschijnlijk al niet vaak genoeg schoongemaakt, laat staan in een studenten huis. Toch is het zaak deze regelmatig schoon te maken en hiermee de kans op brand te minimaliseren.


Ook is het goed om de geiser regelmatig te laten controleren, hetzelfde geldt voor mogelijke gaskachels beide kunnen namelijk een onvolledige verbranding hebben waardoor koolstofmonoxide vrij komt welk giftig en dodelijk is.