Type brandblussers

Laten we beginnen met een A brand, dit is een brand van vaste stoffen denk hierbij aan hout, papier en stoffen. Een A brand kan je blussen met een waterslanghaspel maar ook met een schuimblusser en een poederblusser.

Een B brand, dit is een brand met vloeistoffen zoals vetten, kunststoffen en olie deze brand kan je blussen met een schuim-, poeder- of koolstofdioxideblusser.

Een C brand, een gasbrand denk hierbij aan LPG en aardgas dit is te blussen met een poederblusser en met CO2.

Een D brand, dit zijn metalen, hier zal je geen vlammen aantreffen maar enkel gloed, en de stoffen die ze met metalen bedoelen zijn onder andere aluminium en magnesium, dit kan je alleen blussen met een D blusser. Dit is ook een blusser op basis van poeder maar is niet te vergelijken met de poederblusser geschikt voor A,B en C branden.

Dan is er nog de categorie E deze wordt binnen Nederland niet meer erkend, maar dit zijn branden in de buurt van apparaten die onder elektrische spanning staan, denk aan schakelkasten en computers hiervoor gebruik je een CO2 blusser.

De F branden, dit zijn branden waarin vet van toepassing is, denk aan frituurvet. Hier heb je specifiek een F blusser, vetbrandblusser voor nodig om dit snel en veilig te kunnen doven.

Wat gebeurt er als ik en brand probeer te blussen met een verkeerd middel?

Dit is afhankelijk van de situatie, wanneer je vlam in de pan hebt moet je deze nooit proberen te blussen met water omdat hierdoor een steekvlam kan ontstaan en je dus je hele keuken in de fik zet met een goedbedoelde bluspoging! Probeer dus altijd te blussen met een middel dat geschikt is voor de betreffende brand. Op de meeste brandblussers staat aangegeven in letters en symbolen voor welke branden ze geschikt zijn, ga er gewoon vanuit dat ze in geen geval geschikt zijn voor andere branden dan er op de verpakking staat. Zeker bij metaalbranden en vetbranden is het zaak de betreffende blussers te gebruiken en geen andere.

Naast de bovenstaande blussers zijn er nog een aantal nieuwe blussers op de markt; denk aan de Prymos blusser. Deze heeft het formaat van een fles haarlak en kan door iedereen ongeacht leeftijd of andere zaken gebruikt worden. Het blussend vermogen van de Prymos blusser is groot waardoor verwacht wordt dat dit binnen een aantal jaren een van de best verkopende blussers op de markt is op particulier gebied. Het is de perfecte oplossing voor in huis of in de tuin maar ook om te gebruiken in de auto of op vakantie in de camper of caravan. En doordat hij zo klein is neemt hij weinig plek in!