Waar liggen nou precies de verantwoordelijkheden van een werkgever?

 

Voor een werkgever begint de verantwoordelijkheid al bij de bouw van een bedrijfspand. Een bedrijfspand moet namelijk voldoen aan de veiligheidseisen die zijn vastgesteld in het bouwbesluit. Het bouwbesluit is een document waarin alle verplichte (veiligheids) onderdelen aan te pas komen. Denk bijvoorbeeld aan brandpreventie.
Brandpreventie is er in vele soorten en maten. Zo bestaan er volledige sprinkler installaties en bluswagens, maar ook draagbare brandblussers, pictogrammen, eventuele brandslanghaspels etc. etc.

 

Zoals u ziet heeft u als werkgever/eigenaar/directeur een zeer belangrijke verantwoordelijkheid als het gaat om brandveiligheid. Brand moet immers voorkomen worden. Brandblusser XL wilt u hier graag mee helpen. Wij kijken samen met u mee naar een veilige oplossing om de verantwoordelijkheid zo veilig mogelijk te houden. Als werkgever is het niet alleen aan u om een bedrijfshulpverlener in dienst te nemen. Ook uw werknemers moeten zorgvuldig om gaan met de gestelde maatregelen. Zo kan een brand als beste voorkomen worden!

 

Oke.. Dat is van een/mijn werkgever. Maar hoe zit het dan als een particulier?

 

Goede vraag! Brandpreventie geldt niet alleen voor bedrijven. Ook particulieren kunnen de juiste maatregelen nemen tegen brandpreventie. Nu hoeft dat niet grootschalig zoals een sprinkler systeem of een bluswagen. Maar denk aan een rookmelder, koolmonoxidemelder, een kleine blusser (1/2 kilo/liter of een sprayblusser zoals de FireFox of Prymos). Niet alleen is dat voor uw eigen veiligheid. Ook die van uw huisgenoten. Vaak breekt er paniek uit bij zodra de rookmelder afgaat. Hoe moeilijk het ook is: Probeer niet in paniek te raken! Heeft u bijvoorbeeld al eens een vluchtplan geoefend met uw huisgenoten? Brandblusser XL heeft een lijstje gemaakt van veel voorkomende fouten die gemaakt worden bij een brand.

 

  • - Bij een eventuele brand pakken veel mensen de deurgreep beet. Pas hiermee op! Door de brand kan de klink gloeiend heet zijn,
  • - Bij een brand raken mensen in paniek en pakken de zo snel mogelijk alle beschikbare spullen die ze op hun pad tegenkomen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.
  • - Bij een beginnende brand helpt het zeer vaak om deze te blussen. Is het een keukenbrand? Denk aan een sproeischuimblusser die geschikt is voor A-B-F branden. F staat voor vetbranden waardoor vet en olieën geen schijn van kans krijgen. 
  • - Heeft u een trap? Zorg ervoor dat deze zo veilig mogelijk is. Het laatste wat u wilt dat gebeurd