De meest gebruikte blusmiddelen

Naast water zijn poeder en schuim de meest gebruikt blusmiddelen, en ook de meest lucratieve. Eerst water en de rest komt later is een toch wel veelgebruikte zin, vooral in gezinnen waarbij iemand in het gezin wat medische kennis heeft of een BHV diploma. Bij brandwonden is het eerst wat je moet doen koelen en dat doe je met water. Dus het is niet gek dat water ook een van de meest gebruike blusmiddelen is, de brandslanghaspel, water is ook nog eens goedkoop en een van de meest betrouwbare blusmiddelen, mits je gewoon waterdruk hebt en die niet afhankelijk is van andere bronnen als bijvoorbeeld elektriciteit.

Schuim is voor de particulieren het meest geschikte brandblusmiddel om te gebruiken het heeft weinig nevenschade en is gebruiksvriendelijk en is gemakkelijk op te ruimen. En in een ruimte waar ook nog computers en andere elektrische aparatuur staat, is dit een zeer goed blusmiddel, maar let wel op: schuim kan eletriciteit geleiden dus kijk uit en indien mogelijk sluit de stroomtoevoer af.

Poeder, poeder is het meest allround te noemen van de blusmiddelen, maar veroorzaakt hiernaast ook de meeste nevenschade waardoor het minder gebruikt wordt.

Met water kan je A branden blussen, dit zijn altijd vaste stoffen, denk aan hout en stoffen.
Met schuim kan je zowel A branden als B branden blussen, onder de B categorie vallen vloeistoffen.
En met poeder kan je A, B en C branden blussen, C is geschikt voor gasbranden.


Zijn er nog meer blusmiddelen?

Jazeker, naast water, schuim en poeder is er ook nog een CO2 blusser, deze is lastiger in gebruik en  heeft een zeer klein bereik. De blusser is lastiger in gebruik omdat deze ontzettend koud wordt, dusdanig koud dat je hier brandwonden van kunt oplopen. Het is dus zaak dat indien deze blusser gebruikt moet worden, dit gebeurt door iemand die weet hoe dit veilig kan gebeuren. Indien er CO2 blussers in je omgeving aanwezig zijn, is het als je geen cursus gehad hebt om in ieder geval de gebruiksaanwijzing die op de cilinder zit goed door te nemen.

Je hebt ook nog de vet blusser die specifiek ontwikkeld is voor gebruik in de horeca om vetten mee te kunnen blussen op een verantwoorden manier. Dit is de F blusser, naast de F blusser is er ook nog de D blusser, deze is specifiek geschikt om metalen mee te kunnen blussen, deze is ook op basis van  poeder en wordt ook wel de ABCD blusser genoemd.